Un nou studiu, publicat în aprilie 2020 de către Science Translational Medicine, demonstreză că alăptarea declanșează schimbări metabolice de durată, care ar putea reduce apariția diabetului zaharat de tip 2 chiar și după încetarea alăptării. Alăptarea poate crește numărul de celule beta din pancreas și poate stimula producția de insulină la femei.

Studiul a implicat 85 de femei care și-au alăptat bebelușii și 99 de femei care nu au alăptat. Aceste două grupuri au prezentat factori similari care le-au supus riscului de a dezvolta diabet de tip 2: numărul de sarcini anterioare, vârsta, greutatea înainte de sarcină, nivelul de zahăr din sânge, toleranța la glucoză în timpul sarcinii și activitatea fizică.

La două luni după ce au născut, ambele grupuri de femei aveau încă toleranță similară la glucoză.

După o perioadă de urmărire medie de timp de 3,6 ani, grupurile au arătat mult diferit. În comparație cu femeile care nu au alăptat la sân, mamele care și-au alăptat bebelușii au avut o toleranță mai bună la glucoză și o sensibilitate mai mare la insulină, ceea ce ajută organismul să utilizeze mai eficient glucoza și să reducă nivelul de zahăr din sânge.

„Știam că alăptarea a avut efecte imediate asupra echilibrului metabolic la mamele care alăptează, iar acest lucru s-a datorat în parte consumului de energie implicat în alăptare. Cu toate acestea, nu a fost clar de ce alăptarea a avut beneficii pe termen lung, reducând riscul de a dezvolta diabet mulți ani mai târziu”, spune unul dintre autorii studiului, Michael German, de la Universitatea din California, San Francisco.

Pentru a înțelege mai bine ce s-a întâmplat exact pentru îmbunătățirea toleranței la glucoză și a sensibilității la insulină la femeile care alăptează bebelușii, cercetătorii au testat ulterior efectele alăptării la șoareci.

Experimentele pe animale au arătat că prolactina hormonală eliberată de glanda pituitară (hipofiza) pentru a stimula producția de lapte, a determinat creșterea mai multor celule beta în pancreas. Excesul de celule beta a crescut capacitatea pancreasului de a produce insulina necesară pentru a furniza nutrienți la sân.

Animalele din studiu au avut mai multe celule beta și o producție mai mare de insulină la trei săptămâni decât șoarecii care nu și-au hrănit bebelușii. După patru luni, șoarecii care își hrăneau la sân puii aveau încă o producție mai mare de insulină.

„Beneficiul pe termen lung al acestui număr crescut de celule beta și insulină pe care le produce organismul în timpul alăptării este acela că reduc riscul de a dezvolta diabet de tip 2”, spune German.

O altă limitare a analizei la oameni este aceea că cercetătorii nu au examinat cât timp alăptează femeile bebelușii sau dacă alăptează exclusiv. Cercetări făcute au descoperit că acești doi factori pot contribui la reducerea riscului de apariție a diabetului de tip 2 la femeile care alăptează.

Cercetarea publicată în noiembrie 2017 în Jurnalul Asociației Medicilor din America (JAMA), a implicat 1.238 de femei care nu sufereau de diabet înainte de sarcină.

În comparație cu femeile care nu au alăptat la sân, cele care au alăptat bebelușii timp de mai puțin de 6 luni a scăzut riscul de diabet cu 25%. Chiar și pentru femeile cu risc ridicat de diabet de tip 2, deoarece au avut diabet gestațional în timpul sarcinii, alăptarea a fost legată de un risc mai scăzut de diabet la doi ani după naștere, potrivit unui studiu publicat în decembrie 2015 în Annals of Internal Medicine.

 

Alăptarea la sân nu este singura cale de a scădea riscul de diabet de tip 2

Mamele care își hrănesc copiii doar cu formulă nu trebuie să se teamă că vor dezvolta diabet de tip 2. Dimpotrivă, există o mulțime de lucruri pe care le pot face pentru a reduce acest risc.

Există intervenții ale stilul de viață pe care femeile le pot face, cum ar fi exercițiile fizice în timpul sarcinii și postpartum pentru a preveni diabetul și creșterea în greutate. Alimentația este un factor foarte important, de aceea femeile însărcinate trebuie să aiba o dietă echilibrată, bogată în alimente cu indice glicemic scăzut, neprocesate, legume, fructe și cereale integrale.

„Până în prezent ne-am bazat pe studii epidemiologice (observaționale) pentru a examina asociațiile dintre alăptare și un risc redus de a dezvolta diabet în rândul femeilor care alăptează. Acest studiu oferă baza științifică și plauzibilitatea biologică, că studiile observaționale s-au datorat probabil unor mecanisme de bază care sunt într-adevăr explicative.”, încheie dr. Feldman-Winter, medic pediatru la Medical School of Rowan University în Camden, New Jersey.

 

Articol preluat și tradus de pe everydayhealth.com