În colaborare cu Consiliul Internațional de Prevenire și Reabilitare Cardiovasculară, cercetătorii de la universitățile din York și Qatar au lansat primul registru de acest fel, Registrul Internațional de Reabilitare Cardiacă (ICRR – International Cardiac Rehabilitation Registry), prezentat recent în revista Global Heart. Noul registru online este conceput pentru programele de reabilitare cardiacă în medii cu resurse reduse, fapt ce va ușura evaluarea calității programelor lor comparativ cu alte programe din întreaga lume, îmbunătățind astfel rezultatele pentru pacienți.

„Reabilitarea cardiacă joacă un rol în reducerea ratei de deces și a spitalizării cu 25%, iar pacienții au îmbunătățiri semnificative clinic privind calitatea vieții”, a spus Sherry Grace, profesor la Facultatea de Sănătate de la Universitatea York. „Pentru a se asigura că pacienții obțin cel mai mare beneficiu în urma reabilitării lor, ghidurile internaționale recomandă programele care evaluează calitatea serviciilor lor. Registrul permite acest lucru, ceea ce este deosebit de important pentru programele desfășurate în țările cu venituri mici și medii, care ar putea să nu aibă resurse pentru a face acest lucru, deși există atât de mulți pacienți de tratat. Prin intermediul registrului, programele pot identifica zonele în care ar putea avea dificultăți, iar echipa de registru le va sprijini apoi să-și îmbunătățească procesele.”

ICRR a fost dezvoltat căutând în literatura de specialitate despre cele mai bune practici de registru și o abordare progresivă. Apoi, pe baza recomandărilor din Core Outcome Set-Standards for Development (COS-STAD), echipa registrului a trecut printr-un proces de identificare a variabilelor și a contactat toate registrele de reabilitare cardiacă disponibile pentru a le solicita dicționarele de date, a revizuit indicatorii de calitate a reabilitării cardiace și recomandările ghidurilor. Treizeci și cinci de variabile unice (inclusiv rezultatele raportate de pacient) au fost selectate pentru o posibilă includere. Douăzeci și unu de părți interesate s-au reunit într-un grup pentru a evalua în continuare aceste variabile și pentru a adăuga altele.

„Abordarea problemelor globale prin parteneriate este inclusă în planul strategic al Universității din Qatar. Colaborarea cu Universitatea York și Consiliul Internațional de Prevenire și Reabilitare Cardiovasculară va avea un impact asupra managementului bolilor cronice la nivel mondial”, a declarat Asmaa Al Thani, profesor, Universitatea din Qatar.

Reabilitarea cardiacă este un program de gestionare a bolilor cronice în ambulatoriu, în care o echipă de experți sprijină pacienții să adopte practici care salvează vieți, pentru sănătatea inimii, cum ar fi exercițiile fizice, alimentația sănătoasă, aderența la tratament și gestionarea stresului. Participarea la aceste programe îmbunătățește calitatea vieții, reduce rata de spitalizare și decesul cu 20%.

„Registrul va permite, de asemenea, cercetarea internațională, astfel încât să putem înțelege mai bine impactul reabilitării cardiace în țările în care nu a fost niciodată studiată, rezultatele pe termen lung ale pacientului, ce practici de dezintoxicare cardiacă sunt asociate cu rezultate mai bune și ce strategii de îmbunătățire a calității funcționează.”, a spus dr. Turk-Adawi de la Universitatea din Qatar, co-investigator principal.

 

Sursa: medicalxpress.com