Atunci când o persoană dezvoltă diabet de tip 2, adesea, acesta vine însoțit și de alte probleme de sănătate, iar aceste complicații necesită tratament ce poate afecta nivelul zahărului din sânge.
„Una dintre provocările cu care ne confruntăm este că mulți pacienți cu diabet au și alte afecțiuni, cum ar fi hipertensiunea arterială și colesterolul ridicat, iar aceste afecțiuni necesită medicamente care pot crește nivelul glicemiei”, spune Eva M. Vivian, PharmD, profesor la University of Wisconsin, Madison School of Pharmacy, SUA.
Cele mai frecvente medicamente care pot afecta controlul glicemiei sunt:
- Corticosteroizii, recomandați pentru inflamație în caz de artrită, astm, alergii și alte leziuni
Aceste medicamente sunt utilizate pentru a trata multe afecțiuni asociate cu inflamația, inclusiv artrita, astmul, alergiile și leziunile articulare. Corticosteroizii folosiți în inhalatoare sau crème pentru piele nu pot afecta glicemia deoarece nu intră în fluxul de sânge în cantități suficiente. Dar cele care sunt injectate sau ingerate pe gură pot crește semnificativ glicemia.
“Dacă este doar un tratament de scurtă durată, nu va exista un efect pe termen lung și s-ar putea să nu influențeze foarte mult glicemia, dar dacă este utilizat timp de câteva zile sau săptămâni, atunci nivelul de zahăr poate fi mai ridicat și atunci apar problemele. În cazul acestor afecțiuni, medicul vă ajusta medicația pentru diabet pentru a menține glucoza sub control”, spune Timothy In-Chhu Hsieh, endocrinolog la Kaiser Permanente West Los Angeles Medical Center din California.
- Medicamentele beta-blocante folosite împotriva aritmiei cardiace și anxietate
Această clasă mare de medicamente este utilizată pentru a scădea tensiunea arterială și pentru a trata o serie de alte afecțiuni, inclusiv bătăile inimii și anxietatea, dar pot crește și nivelul de zahăr din sânge. Unele medicamente beta-blocante au un efect mai mic asupra glicemiei decât altele, dar acestea sunt uneori mai scumpe și nu se compensează. De asemenea, important de reținut este faptul că beta-blocantele pot masca tahicardia asociată cu hipoglicemia sau cu un nivel de scăzut de zahăr din sânge.
- Statinele ajuta la scăderea nivelului de colesterol LDL
Statinele sunt utilizate pentru scăderea nivelului de colesterol LDL sau colesterolul „rău” și pot fi o terapie vitală pentru prevenirea bolilor de inimă și AVC. Dar, de asemenea, pot crește nivelul de zahăr din sânge, iar pentru persoanele cu prediabet, utilizarea acestui grup de medicamente este legată de un risc mai mare de a dezvolta diabet.
Un studiu publicat în octombrie 2017 în BMJ Open Diabetes and Research Care, care a urmărit persoanele cu prediabet timp de 10 ani, a descoperit că utilizarea statinelor era asociată cu un risc de 30% mai mare de a dezvolta diabet.
- Niacina
Niacina este o vitamină din grupa de vitamine B. Poate avea efecte de scădere a colesterolului, dar la fel ca statinele, poate crește și glicemia la persoanele cu diabet. Un studiu publicat în februarie 2016 în revista Heart a concluzionat, de asemenea, că niacina crește în primul rând riscul de a dezvolta diabet.
- Antipsihoticele utilizate pentru tratarea unor boli mintale, precum schizofrenia
Anumite medicamente antipsihotice, care sunt folosite pentru a trata schizofrenia și alte boli mintale, pot crește nivelul de zahăr din sânge.
Un studiu publicat în mai 2016 în jurnalul Schizophrenia Bulletin a descoperit că, printre pacienții cu schizofrenie și diagnosticați apoi cu diabet, cei care au luat antipsihotice au avut mai puține complicații ale diabetului, în ciuda potențialului pentru aceste medicamente de a crește glicemia.
„O posibilă explicație este că tratamentul antipsihotic poate îmbunătăți funcționarea fizică, psihosocială și de îngrijire a pacientului, îmbunătățind astfel comportamentele sănătoase și scăzând riscul de complicații ale diabetului”, susțin autorii studiului.
- Unele tipuri de antibiotice
S-a dovedit că o clasă de antibiotice numite fluoroquinolone, utilizată pentru tratarea unor boli precum pneumonia și infecțiile tractului urinar (UTI), a cauzat atât un nivel foarte scăzut din sânge, cât și ridicat. În plus, pentamidina, un medicament antimicrobian utilizat pentru a trata un anumit tip de pneumonie, poate provoca, de asemenea, o creștere a zahărului din sânge.
- Decongestionantele
Medicamentele decongestionante, cum ar fi Sudafed (pseudoefedrina) și fenilefrina, pot crește nivelul glicemiei. Multe decongestionante obișnuite folosesc unul dintre aceste ingrediente, de aceea trebuie verificate cu atenție etichetele. Utilizarea acestora pe termen scurt este în regulă, dar pe termen lung pot crea complicații.
În ciuda acestor riscuri, este posibil ca uneori să fie absolut necesară administrarea unui medicament ce poate afecta glicemie la persoanele cu diabet.
Pentru o gestionare corectă a diabetului ar trebui să se țină cont de următorii pași:
- Înainte de a lua un medicament nou se face pauză între tratamente
- Se discută cu medicul specialist în diabet înainte de începerea oricărui tratament, chiar dacă medicamentele ce pot afecta persoanele cu diabet sunt recomandate de un medic specialist pentru alte afecțiuni.
- Menținerea unei diete echilibrate și exercițiile fizice regulate pot ajuta în cazul unui tratament cu medicamente ce pot afecta glicemia.