1.500 de teste FIT, care depistează sângerările ascunse din scaun ce pot fi un semn al leziunilor canceroase colorectale, sunt distribuite gratuit în cadrul Ponderas Academic Hospital, parte a rețelei de sănătate Regina Maria. Demersul face parte din campania ”Treaba ta e treaba noastră”, un proiect de screening pentru identificarea pacienților afectați de cancer colorectal, una dintre cele mai frecvente forme ale acestei boli din România. Demersul a început pe 18 martie și va dura până la epuizarea testelor gratuite.

”Cancerul colorectal reprezintă o problemă majoră de sănătate publică, atât la nivel mondial, cât și în țara noastră. Mortalitatea raportată în România în anul 2019 pentru cancerul colorectal a fost 17,8 la 100.000 locuitori. O depistare cât mai timpurie a leziunilor canceroase crește semnificativ eficiența tratamentului și șansele de vindecare ale pacientului, iar testele FIT reprezintă o metodă neinvazivă prin care se pot depista cât mai repede potențiale astfel de leziuni. Prin acest program de screening, urmărim detectarea și eliminarea polipilor precanceroși, dar și prevenirea dezvoltării maligne a acestora, cât și detectarea tumorilor canceroase într-un stadiu precoce”, a declarat Prof. Dr. Cătălin Copăescu, Medic Primar Chirurgie Generală, Chirurg de Excelențǎ în Chirurgia Colorectalǎ, Ponderas Academic Hospital.

Concret, testele fecal imunochimice FIT depistează sângerările ascunse din scaun, ce pot semnala anumite afecțiuni intestinale, precum diverticuli, polipi sau cancer colorectal. Acestea se bazează pe o probă fecală, pe care fiecare pacient o poate recolta în intimitatea propriei locuințe. Demersul și distribuirea testelor se desfășoară cu ajutorul partenerului Johnson & Johnson MedTech.

„Campania ‚Treaba ta e treaba noastră’ face parte din angajamentului nostru de a veni în sprijinul comunităților unde avem operațiuni și de a promova conștientizarea și asistența medicală dincolo de sălile de operație. În calitate de companie din domeniul dispozitivelor medicale, înțelegem impactul semnificativ pe care îl are cancerul colorectal asupra indivizilor, familiilor și comunităților. În prezent, cancerul colorectal este al doilea cel mai frecvent cancer și al doilea cel mai mare ucigaș din rândul tipurilor de cancer din Europa. Încurajăm cititorii să participe la eforturile de screening pentru a ajuta la salvarea de vieți”, a adăugat Bozica Mikulic, Director General J&J MedTech, regiunea de Sud-Est.

Cum poți beneficia de un test FIT gratuit?

Persoanele care doresc să beneficieze de un test FIT gratuit în cadrul campaniei nu trebuie decât să se prezinte la recepția spitalului Ponderas din strada Nicolae G. Caranfil 85A cu buletinul, în intervalul orar 8:00 – 18:00, de luni pana vineri. După efectuarea testului la domiciliu, proba trebuie returnată tot la recepția spitalului.

”Metodele neinvazive de screening ale cancerului colorectal, așa cum sunt Testele FIT, pot fi realizate de către pacient acasă, fără niciun disconfort, și, simplu și direct spus, salvează vieți. Ne dorim ca această campanie să le arate românilor că un gest obișnuit îi poate proteja în fața unora dintre cele mai grave afecțiuni. Procesul nu este deloc unul complicat: vii la spitalul Ponderas pentru a ridica testul FIT, apoi te întorci acasă. În zilele următoare, recoltezi proba fecală, apoi o aduci înapoi la spitalul Ponderas, unde aceasta va fi procesată, iar tu vei primi rezultatul în cinci zile. Este foarte important să nu ne fie teamă de un rezultat pozitiv, ci să înțelegem că acesta indică nevoia de a investiga mai departe și de a descoperi care este sursa acestei sângerări. Leziunile precursoare cancerului (polipii) pot fi îndepărtați endoscopic sau chirurgical”, a subliniat Prof. Dr. Cătălin Copăescu.

Persoanele care primesc un rezultat pozitiv se vor putea programa, ulterior, pentru o colonoscopie gratuită, în baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie, în cadrul Ponderas Academic Hospital.

 

Cine ar trebui să facă un test FIT?

Testele gratuite FIT se adresează tuturor românilor care doresc să facă un screening colorectal. Cu toate acestea, ele se recomandă cu precădere persoanelor de peste 45 de ani, precum și pacienților cu istoric familial de cancer colorectal sau polipi avansați, cu boli inflamatorii intestinale cu evoluție pe perioadă lungă, persoanelor cu istoric familial de cancer colorectal ereditar, precum și celor care necesită consult gastroenterologic și efectuarea colonoscopiei înainte de 45 ani.

 

De ce este important să aduci testul înapoi

Fiecare kit de testare vine cu un set de instrucțiuni și detalierea pașilor pentru prelevarea corectă a probei. Ridicarea testului FIT este, însă, doar primul pas din procesul de prevenție. Este esențial ca, ulterior, persoana să preleve proba acasă și să revină cu ea la spitalul Ponderas, pentru analiza acesteia, cel târziu în ziua următoare prelevării probei. Un rezultat pozitiv indică faptul că au fost identificate, în scaun, sângerări ascunse. Acesta nu este un diagnostic, ci semnalează nevoia de investigații suplimentare, pentru identificarea cauzei acestora.

”Sperăm ca toți cei care decid să participe în cadrul campaniei să realizeze cât de important este nu doar să preia testul, ci și să revină cu proba pentru analize. Românii trebuie să știe că un rezultat pozitiv nu confirmă un diagnostic de cancer, ci semnalează nevoia de investigații suplimentare”, a încheiat Prof. Dr. Cătălin Copăescu.

Mai multe detalii sunt disponibile aici: https://www.reginamaria.ro/treabamea sau la call center 021.9886.