În fiecare an, în luna noiembrie celebrăm Ziua Mondială a Diabetului, un moment care marchează lupta continuă împotriva diabetului şi a complicaţiilor asociate acestuia, fiind cea mai mare campanie de conștientizare a diabetului la nivel mondial, care a ajuns la o audiență globală de peste 1 miliard de oameni, din mai mult de 160 de țări.

Momentul este sărbătorit în fiecare an în ziua de de 14 noiembrie, la inițiativa Federației Internaționale de Diabet (IDF) și cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății, data fiind în mod special aleasă pentru a marca ziua de naștere a lui Sir Frederick Banting, cel care a descoperit insulina împreună cu Charles Best în anul 1922.

Ziua Mondială a Diabetului a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 1991, iar din anul 2006 a devenit zi oficială a Organizației Națiunilor Unite (ONU). Din același an a fost adoptat și simbolul acestei zile și a luptei cu diabetul în general, cunoscutul cerc albastru, un simbol global pentru conștientizarea diabetului și lupta comunității ca răspuns la epidemia de diabet.

În prezent, 425 de milioane de oameni (20-79 de ani) din întreaga lume suferă de diabet (în aproximativ 90% din situaţii este vorba despre diabet de tip 2) , iar estimările specialiştilor arată că până în anul 2045 numărul persoanelor cu diabet poate creşte cu aproape 48%, în lipsa unor măsuri eficiente de prevenţie şi control.

În fiecare an, campania Ziua Mondială a Diabetului se concentrează pe o temă dedicată, care se derulează timp de unul sau mai mulți ani. Tema pentru Ziua Mondială a Diabetului în 2019 este Familia și diabetul, cu rolul de a sensibiliza impactul pe care diabetul îl are asupra familiei și de a promova rolul acesteia în gestionarea, îngrijirea, prevenirea și educarea afecțiunii.Trei domenii majore sunt urmărite în campaniile din acest an: 1.      Descoperiți diabetul2.      Preveniți Diabetul de tip 23.      Gestionați diabetul

În România peste 800.000 pacienți cu diabet sunt înscriși în programul național de diabet, dar studiile de specialitate estimează că numărul persoanelor afectate de diabet este aproape dublu, mai bine de 50% nefiind diagnosticați până în acest moment.

În plus, zona Moldovei are una dintre cele mai mari incidențe ale diabetului la nivel național, 12,38% din populaţia adultă, de 20 – 79 de ani, suferind de diabet zaharat, o cifră cu 6,7% mai mare decât media la nivel național. Fără a da simptome specifice pentru o lungă perioadă de timp, diabetul poate fi diagnosticat relativ târziu.

Înțelegând importanța diagnosticării timpurii, platforma RoDiabet, cu susținerea Novo Nordisk și împreună cu asociațiile de pacienți cu diabet și medici specialiști lansează campania ”ACUM este momentul: TESTEAZĂ-ȚI Glicemia!”, campanie națională de educare și informare publică. Campania se va desfășura pe parcursul lunii noiembrie în 10 orașe din țară și va include testări gratuite și distribuția de materiale de informare și educare.

Dacă ai pe cineva în familie cu Diabet, dacă ai o alimentație nesănătoasă, dacă fumezi sau ești sedentar trebuie să te informezi cu privire la riscurile de a fi afectat de diabet! Verifică unde are loc campania în orașul tău și vin-o să te testezi!  ACUM este Momentul: TESTEAZĂ-ȚI Glicemia!