Sărbătorită în fiecare an pe 8 octombrie, Ziua Internațională a Podiatriei (IPD) dorește să devină cel mai important eveniment axat pe sănătatea piciorului la nivel global. Este un eveniment unic pentru întreaga comunitate podiatrică și reprezintă portavocea acestui domeniu medical de înaltă specializare.

Cu această ocazie, se dorește sensibilizarea publicului, a celorlalte profesii din domeniul sănătății și a oficialilor guvernamentali din domeniul sănătății asupra podiatriei, cu privire la impactul și pericolele afecțiunilor piciorului și a gleznei.

Despre IPD și Federația Internațională a Podiatrilor (FIP-IFP)

Federația Internațională a Podiatrilor (FIP-IFP) a fost înființată în 1947 și reunește asociații profesionale de podiatrie din întreaga lume, cu scopul de a dezvolta podiatria și de a-i da o voce puternică și unitară la nivel internațional.

Ziua Internațională a Podiatriei a fost creată în 2018 la inițiativa Federației Internaționale a Podiatrilor (FIP-IFP). Pe de o parte, are rolul de a promova podiatria ca și unica soluție pentru menținerea sănătății piciorului și/sau prevenția diverselor patologii. Pe de altă parte, are ca scop sprijinirea membrilor FIP-IFP în consolidarea imaginii publice și a acțiunilor politice în jurul acestui domeniu medical.

Această zi specială oferă comunității podiatrice din întreaga lume oportunitatea de a recunoaște și sărbători munca depusă de podiatri în îngrijirea piciorului și a gleznei. Implicarea de care dau dovadă acești profesioniști în domeniul sănătății îi poartă până la ore târzii în noapte, însă oferă satisfacția de a “pune oamenii pe picioare” la propriu, precum și orizonturi profesionale largi pentru cine decide să o practice.

Succesul acestei inițiative la nivel global a fost recunoscut în 2018 în cadrul European Associations Award. Aflată la prima ediție în acel moment, inițiativa a obținut totuși locul 3 pentru Best Communication Campaign.

Obiectivul IPD 2020

Obiectivul trasat de către Federația Internațională a Podiatrilor pentru ediția din acest an este de a crește gradul de conștientizare asupra importanței sănătății piciorului în rândul publicului larg și al profesioniștilor din domeniul sănătății și, nu în ultimul rând, al oficialilor guvernamentali din acest sector, prin postarea de conținut original și util în mediul online.

Prin această poziționare, Federația Internațională a Podiatrilor (FIP-IFP) scoate în evidență rolul Zilei Internaționale a Podiatriei ca o platformă menită să aducă o schimbare în abordarea politicului asupra acestui domeniu medical și pentru a arăta publicului larg că au aproape de ei un profesionist care îi poate ajuta “să umble mai bine prin lume”.

Temele abordate

Pe lângă rolul esențial pe care podiatria îl are în managementul persoanei cu diabet zaharat, aceasta are o contribuţie majoră și în alte domenii, cum ar fi podiatria pediatrică şi sportivă, biomecanică podiatrică, podiatrie dermatologică sau podiatrie juridică (criminalistică).

De la sportivi de performanță până la persoane cu diabet zaharat, cu toții au nevoie de ajutorul podiatrului pentru a-și păstra sau a-și recăpăta integritatea picioarelor. Podiatrul este singura soluție pentru o îngrijire medicală corectă și optimă a picioarelor.

În acest context, temele abordate în cadrul ediției din acest an sunt pediatria, sportul, geriatria, diabetul zaharat și sarcina. Actualitatea acestor teme se reflectă în nevoia acestor categorii de persoane de a-și îngriji picioarele aflate de multe ori la risc datorită unor boli cronice, vârstei, sportului practicat ș.a.m.d.

 

Detalii pe: Podiatrie.ro