În urma unui studiu recent, efectuat de National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), 22% dintre adulții din SUA au declarat că nu își cunosc valoarea actuală a A1c. Aceștia fuseseră diagnosticați cu diabet și fuseseră supuși unui test de sânge A1c în cursul anului precedent.

Controlul glicemic deficitar pe termen lung este asociat cu un risc crescut de neuropatie, nefropatie, retinopatie și cetoacidoză în diabet și cu un risc crescut de evenimente cardiovasculare în cazul diabetului de tip 2. Cunoașterea și înțelegerea A1C de către pacienți sunt esențiale pentru autogestionarea diabetului.

Rezultatele unor studii recente au indicat faptul că pacienții care cunosc mai bine nivelul lor de A1c beneficiază de un management mai bun al diabetului și au o mai bună cunoaștere a medicației.

Cercetătorii au identificat 2723 de persoane cu vârsta de cel puțin 20 de ani care au participat la oricare dintre cele trei evaluări NHANES ( National Health and Nutrition Examination Survey) consecutive din 2013 până în 2020 și care au raportat primirea unui diagnostic de diabet cu o valoare A1C măsurată în laborator. Studiul i-a exclus pe cei care au refuzat să furnizeze o valoare A1C auto-raportată.

Examinarea fizică asociată NHANES a inclus colectarea de probe de sânge, urmată de măsurarea A1c. Autorii studiului au definit concordanța A1C ca fiind o diferență de ≤0,5% între valorile A1c auto-raportate și cele măsurate în laborator. Aceștia au definit discordanța ca fiind o diferență >0,5% între valorile auto-raportate și valorile măsurate în laborator.

Constatările sugerează că medicii ar trebui să evalueze și, dacă este necesar, să îmbunătățească cunoștințele pacienților cu privire la nivelul lor de A1c.

Rezultatele studiului întăresc necesitatea unei comunicări între adulții cu diabet și medici. Evaluarea modului în care sunt comunicate rezultatele A1C și îmbunătățirea cunoștințelor și înțelegerii A1C de către pacienți ar trebui să fie priorități pentru medici pentru a maximiza autogestionarea diabetului și pentru a atenua consecințele negative pe termen lung ale unui control glicemic deficitar.

Material preluat și tradus de pe: Medscape.com