TMS este o tehnică non-invazivă de stimulare a creierului, folosită în scop diagnostic și terapeutic pentru diferite afecțiuni neuropsihice, cu potenţial efect de creştere a performanţelor cognitive şi motorii în cazul persoanelor sănătoase.

Efectul terapeutic al TMS se obţine prin stimularea repetitivă (rTMS) a unor zone din creier implicate în unele afecţiuni psihiatrice şi neurologice, unde se recomandă ca şi metodă de tratament.

Cum funcţionează TMS?

Având la bază principiul inducţiei electromagnetice Faraday, prin aplicarea unui câmp magnetic la nivelul capului, acesta se propagă prin mediile adiacente pe care le străbate cu uşurinţă  (piele, os, ţesut conjunctiv) şi determină la nivel cerebral un câmp electric care modulează activitatea creierului în funcţie de parametrii folosiţi şi de patologia tratată, fără a produce disconfort pacientului.

Cui se adresează acest tip de terapie ?

Principalele afecţiuni cu  recomandare de tratament prin rTMS sunt depresia, durerea cronică și tulburarea obsesiv compulsivă.

Alte afecţiuni la care s-au înregistrat efecte terapeutice benefice sunt recuperarea post AVC (deficit motor, spasticitate, afazie, hemineglijenţă), Tinitus, stres post traumatic, anxietate, distonie, tremor esential, boala Parkinson, spasticitate (traumatism vertebro-medular, scleroză multiplă), adicţie, schizofrenie, ataxie, tulburare de memorie, atenţie, concentrare, insomnie, sindrom de oboseală cronică.

LIAMED SRL, distribuitor de sisteme TMS în România și organizator de workshopuri tematice

Compania LIAMED este distribuitor de sisteme TMS ale furnizorului Neurosoft și, totodată, organizează workshop-uri și cursuri pentru a încuraja utilizarea acestei tehnici în medicină.

În data de 10 decembrie 2022, LIAMED a organizat un workshop TMS în format hibrid, onsite și online, în cadrul căruia s-au înscris 60 de participanți și care i-a avut ca lectori pe Ivan Loginov și Anna Maslyukova, reprezentanți Neurosoft. Lucrările hands-on s-au efectuat pe cele două sisteme TMS disponibile, anume NEURO-MS/D și NEURO-MS/X.

Cadrelor medicale prezente le-au fost puse la dispoziție informații detaliate despre utilizarea produselor TMS Neurosoft, precum și instrucțiuni practice despre protocoale și despre cum trebuie acestea aplicate pentru tratarea diferitelor tulburări neurologice și psihiatrice.

De asemenea, evenimentul a reprezentat și o oportunitate bună de familiarizare cu produsele Neurosoft și de aprofundare a caracteristicilor unice ale dispozitivelor.

Pentru anul 2023, compania LIAMED are deja în vedere organizarea unei noi sesiuni hands-on cu tematică TMS, eveniment motivat de interesul crescut manifestat de cadrele medicale pentru acest domeniu.

Pentru a fi la curent cu noutățile, accesați www.liamed.ro.