În al doilea an al pandemiei COVID-19, când există speranță ca urmare a vaccinării, a aparut o noua criză. Este ca și cum o inundație masivă a început să se retragă, expunând daunele lăsate în urma ei. Un număr mare de cancere au ramas nediagnosticate sau netratate, deoarece pacienții au amânat investigațiile de screening, iar medicii oncologi au fost nevoiți să pună în balanță riscul amânării tratamentelor pentru cancer față de riscul de expunere la SARS-CoV-2 și vulnerabilitatea crescută a acestor pacienți cu imunitatea compromisă, de a face forme severe de boală.

„Pandemia COVID-19 a afectat grav îngrijirea pacienților cu cancer prin perturbarea prevenției și a tratamentului, determinând întârzierea în stabilirea diagnosticului și accesul la tratamentul chimioterapic și radioterapie, precum și în prevenția prin vaccinare. De asemenea, numărul pacienților diagnosticați cu cancer a scăzut de la debutul pandemiei COVID-19, ceea ce sugerează o creștere semnificativă în viitor a cazurilor de cancer”, se menționează în Planul European Împotriva Cancerului emis de Comisia Europeană în 2021.

Se estimează că în Europa un milion de cazuri de cancer au rămas nediagnosticate din cauza pandemiei. Pornind de la această cifră cutremurătoare și de la mesajul campaniei Time to Act a Organizației Europene a Cancerului – „Să nu lăsăm Cancerul să devină „C”-ul uitat în lupta împotriva COVID-19” – Rețeaua Regina Maria lansează o campanie de screening și educație medicală menită să informeze populația cu privire la riscurile amânării vizitei la medic și amânării screening-urilor anuale de prevenție. De asemenea, campania își propune să îi convingă pe români să meargă în continuare la medic, chiar și în pofida pandemiei, atât pentru prevenție, cât și pentru diagnostic precoce și tratamentul necesar.

Pentru a veni în sprijinul pacienților, Regina Maria oferă o serie de screening-uri gratuite pentru cancer mamar, de col uterin, cancer colorectal, de prostată și de piele. Citiți regulamentul campaniei pentru a afla cum puteți beneficia de un astfel de screening și completați formularul de pe site.