Prof. univ. dr. Adrian Covic, prorector responsabil cu cercetarea științifică, dezvoltare și inovare al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași și membru al Board-ului Științific Rodiabet a câștigat premiul „Ana Aslan” pentru Medicină în cadrul Galei Cercetării Românești, organizată pe 27 februarie de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) la Opera Națională București.

De asemenea, echipa Mavis Artificial Heart a UMF Iași a primit un premiu special, acordat pentru activitatea științifică care răspunde unor provocări societale majore.

Gala Cercetării Românești este un eveniment inițiat de Guvern anul trecut. Inițial a fost vorba de o „recunoaștere simbolică” a performanțelor cercetătorilor români, ulterior hotărându-se ca aceasta să se transforme într-o competiție cu premii. „Gala Cercetării Românești este o inițiativă prin care promovăm rezultatele cercetătorilor români în societate. Pentru prima dată, vom recompensa și financiar cele mai importante 11 proiecte de știință și tehnologie generate de cercetătorii de elită ai României. Vom acorda premii totale de 3,3 milioane de lei pentru contribuții substanțiale în domenii precum informatică, medicină, biotehnologii sau fizică”, a precizat ministrul Cercetării, Bogdan Ivan.

Câștigătorul premiului „Ana Aslan”, prof. univ. dr. Adrian Covic, este profesor și prorector al UMF Iași, șeful Compartimentului de Transplant Renal al Spitalului „Dr. C.I.Parhon”.

Echipa  „Mavis Artificial Heart”, care a primit premiul de excelență pentru activitatea științifică care răspunde unor provocări societale majore, este alcătuită din 30 de studenți de la Facultatea de Bioinginerie Medicală și de la Facultatea de Medicină, coordonată de dr. Alexandru Pleșoianu, de la Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic pentru Managementul vârstnicului și îmbătrânirii sănătoase – CITT MAVIS.

“Premiul de excelență pentru activitatea științifică care răspunde unor provocări societale majore în urma rezultatelor deosebite pe care echipa Mavis Artificial Heart le-a obținut” a fost acordat Prof. Univ. Dr. Viorel Scripcariu, Rectorul UMF Iași.

„Performanța prof. univ. dr. Adrian Covic în domeniul cercetării este o sursă de inspirație pentru comunitatea noastră academică, dar în special pentru studenții și rezidenții noștri. Acest premiu este o nouă recunoaștere binemeritată a unei cariere profesionale impecabile. De asemenea, ne mândrim și cu echipa MAVIS, recompensată la Gala Cercetării Românești cu un premiu de excelență”, a subliniat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

 

Sursa info: UMF Iași