Enigma de lungă durată a motivului pentru care atât de mulți pacienți care suferă de tensiune arterială crescută (cunoscută sub numele de hipertensiune arterială) au și diabet (glicemie crescută) a fost în cele din urmă deslușită de o echipă internațională condusă de universitățile din Bristol, Marea Britanie și Auckland, Noua Zeelandă. Descoperire importantă a arătat că o mică proteină asemănătoare peptidei-1 (GLP-1) cuplează controlul organismului asupra zahărului din sânge și a tensiunii arteriale.

„Știm de mult timp că hipertensiunea arterială și diabetul sunt indisolubil legate și am descoperit în sfârșit motivul care va informa acum noi strategii de tratament.”, a declarat Prof. Julian Paton, autor principal al studiului și director al Manaaki Mãnawa – Centrul de Cercetare a Inimii de la Universitatea din Auckland.

GLP-1 este eliberată din peretele intestinului după masă și acționează ca să stimuleze insulina din pancreas pentru a controla nivelul zahărului din sânge. Acest lucru se știa, dar ceea ce s-a descoperit acum este că GLP-1 stimulează, de asemenea, un mic organ senzorial numit corp carotidian, situat în gât.

Grupul de la Universitatea din Bristol a folosit o tehnică genomică imparțială, cu randament ridicat, numită secvențiere ARN pentru a citi toate mesajele genelor exprimate în corpul carotidian la șobolani cu și fără tensiune arterială crescută. Acest lucru a condus la descoperirea faptului că, receptorul care detectează GLP-1 este localizat în corpul carotidian, însă mai puțin la șobolanii hipertensivi.

David Murphy, profesor de medicină experimentală de la Școala Medicală din Bristol: Translational Health Sciences (THS) și autor principal al studiului, a explicat: „Localizarea legăturii a necesitat profilare genetică și mai mulți pași de validare. Nu ne așteptam niciodată să vedem ca GLP-1 să apară pe radar, prin urmare, descoperirea este foarte interesantă și deschide multe oportunități noi.”

„Corpul carotidian este punctul convergent în care GLP-1 acționează pentru a controla atât glicemia, cât și tensiunea arterială simultan; proces coordonat de sistemul nervos, care este instruit de corpul carotidian.”, a adăugat Paton.

Persoanele cu hipertensiune arterială și/sau diabet zaharat prezintă un risc ridicat de boli cardiovasculare care pun viața în pericol. Chiar și atunci când primesc medicamente, un număr mare de pacienți vor rămâne expuși unui risc crescut. Acest lucru se datorează faptului că majoritatea medicamentelor tratează doar simptomele, nu și cauzele hipertensiunii arteriale și a zahărului crescut.

„Știam că tensiunea arterială este foarte dificil de controlat la pacienții cu glicemie crescută, așa că aceste constatări sunt cu adevărat importante, deoarece prin administrarea de GLP-1, am putea reduce atât zahărul, cât și tensiunea, iar acești doi factori contribuie major la riscul cardiovascular.”, a declarat Rod Jackson, epidemiolog de renume mondial de la Universitatea din Auckland. „Medicamentele care vizează receptorul GLP-1 sunt deja aprobate pentru utilizare la om și utilizate pe scară largă pentru a trata diabetul. Pe lângă faptul că ajută la scăderea zahărului din sânge, aceste medicamente reduc și tensiunea arterială, cu toate acestea, mecanismul acestui efect nu a fost bine înțeles.”

Această cercetare a arătat că aceste medicamente pot acţiona efectiv asupra corpului carotidian prin efectul antihipertensiv. În urma acestei lucrări, cercetătorii planifică studii translaţionale la oameni pentru a pune această descoperire în practică, astfel încât pacienţii cu cel mai mare risc să poată primi cel mai bun tratament disponibil.

Dar GLP-1 este doar începutul. Cercetarea a dezvăluit multe ținte noi pentru studii funcționale în curs de desfășurare, despre care echipa anticipează că vor duce la proiecte de translație viitoare la pacienții umani hipertensivi și diabetici.

Cercetarea, publicată online înainte de a fi tipărită ieri în Circulation Research, a implicat contribuții din partea unor oameni de știință colaboratori din Brazilia, Germania, Lituania și Serbia, precum și din Marea Britanie și Noua Zeelandă.

 

Sursa: medicalxpress.com