Diferența dintre definițiile medicale ale supraponderabilității și obezității se bazează exclusiv pe indicele de masă corporală (IMC). Însă specialiștii au început să identifice și diferite tipuri de obezitate, care ar explica în parte de ce unele abordări în privința reducerii greutății dau rezultate la unele persoane, iar la altele nu.
Diferența dintre obezitate și supraponderabilitate
Persoanele considerate supraponderale un IMC-ul între 25.0 și 29.9 kg/m2, în timp ce persoanele obeze au IMC peste 30.0. Un IMC de peste 40.0 înseamnă obezitate morbidă, ceea ce poate califica pacientul pentru operații bariatrice.
Deși aceste diferențe sunt importante din punct de vedere medical, nu iau în considerare altceva decât IMC-ul. Experții, deși nu s-au pus de acord încă în privința numărului de tipuri de obezitate, sunt de acord că nu există doar un singur fel. Unii au numărat 6, alții chiar și 59 de tipuri de obezitate.
Tipuri de obezitate
Au fost identificate peste 25 de gene care au legătură cu obezitatea, dar și legături genetice care influențează mâncatul excesiv. Cercetătorii au folosit aceste informații pentru a defini grupuri de indivizi obezi, care împărtășesc caracteristici comune, nu doar indicele de masă corporală:
– bărbați mari consumatori de alcool
– femei tinere, sănătoase
– vârstnici bogați, sănătoși
– vârstnici bolnavi fizic, dar fericiți
– persoane de vârstă mijlocie nefericite, anxioase
– persoane cu stare de sănătatea foarte scăzută
Prin identificarea acestor grupuri de persoane cu obezitate s-a stabilit că este foarte important să se ia în calcul diferențele dintre persoane, pentru stabilirea celor mai potrivite metode de intervenție și pentru definirea politicilor care urmăresc prevenirea și tratarea obezității. De exemplu, dacă ingerarea alcoolului în cantități mari și pe termen lung este motivul principal de dezvoltare a obezității, tratamentul se va concentra pe băut, ca parte a efortului de reducere a obezității. Această abordare nu ar avea efecte în cazul celui de-al doilea grup, al femeilor tinere și sănătoase, a cărăr obezitate s-a instalat, cu siguranță, din alte motive.
Diferențe de abordare în tratarea obezității
Persoanele obeze au încercat, cel mai probabil, o metodă, sau două de a pierde din greutate. Probabil că au făcut-o la recomandarea unui prieten, sau a unui medic, care a observat că a dat roade la el, respectiv la pacienții lui. Însă poate că nu a funcționat la persoana în cauză. Cu atâtea tipuri de obezitate identificate, nu orice metodă funcționează la fiecare persoană obeză. De aceea fiecare persoană în parte trebuie să încerce până ce reușește să găsească abordarea care dă rezultate.
Oricum, orice metodă de a pierde din greutate începe și se încheie cu o alimentație sănătoasă. Urmărirea câtorva principii de bază ajută nu doar la slăbit, ci și la prevenirea bolilor cronice ca bolile cardiovasculare, diabetul și cancerul.
În mod similar, activitatea fizică regulată contribuie nu doar la scăderea în greutate, cât mai ales la prevenirea bolilor menționate mai sus. În plus, are beneficii importante pentru menținerea și păstrarea stării de bine.
Și nu în ultimul rând, un somn odihnitor este extrem de important atât în reglarea greutății, cât și în managamentul sănătos al stresului.
În concluzie, totul depinde de cât de bine se îngrijește fiecare în parte. Restul vine de la sine.