Medicamentul utilizat în mod obișnuit pentru tratamentul diabetului, binecunoscutul metformin, poate reduce riscul general de cancer și afecțiuni gastrointestinale maligne, potrivit rezultatelor studiului publicate recent în Journal of the National Cancer Institute.

O revizuire sistematică și o meta-analiză a 166 de studii au evidențiat un risc scăzut de cancer general în studiile caz-control (RR = 0,55; 95% CI, 0,3-0,8) și în studiile prospective de cohortă (RR = 0,65; 95% CI, 0,37). -0,93).

O analiză care a grupat cancerele în funcție de organe a dezvăluit o „asociere izbitoare” între metformină și riscul redus de cancer gastrointestinal, potrivit cercetătorului Holli Loomans-Kropp, profesor asistent în divizia de prevenire și control al cancerului de la Universitatea de Stat din Ohio. 

„Folosim metformin de mult timp și cunoaștem profilurile de siguranță și toxicitate ale acestui medicament, astfel încât acesta îl face ideal pentru investigație și e un medicament interesant de utilizat în acest scop”, a spus Loomans-Kropp. „Următoarea mare întrebare este cum ar putea fi utilizat acest medicament într-o populație nediabetică. Sunt interesat de cum ar arăta utilizarea pe termen lung a metforminei în ceea ce privește eficacitatea preventivă a cancerului”. 

Publicația Healio a vorbit cu Loomans-Kropp despre dovezile actuale ale potențialelor proprietăți protectoare ale metforminei împotriva cancerului, despre noile perspective care au apărut din acest studiu și despre următorii pași în cercetarea din acest domeniu.

Loomans-Kropp a povestit că au existat studii mecaniciste care au analizat activitatea antitumorală a metforminei. O mare parte din acestea s-au concentrat pe modul în care medicamentul ar putea reduce proliferarea celulară. Au existat, de asemenea, câteva studii randomizate care au analizat efectele metforminei asupra riscului de cancer, dar acele studii s-au concentrat și pe acele măsuri de proliferare și apoptoză, iar multe dintre aceste studii au fost pe termen relativ scurt. Până în acest punct, nu a existat o revizuire cuprinzătoare a literaturii de specialitate care să evalueze relația dintre metformină și riscul de cancer. Acesta a fost obiectivul studiului nostru: să adoptăm o abordare mai cuprinzătoare.

Inițial au fost analizate peste 6.000 de articole, pe care specialiștii le-au verificat în continuare pentru eligibilitate. În final 166 studii au fost incluse în analiză, care au fost ulterior stratificate în funcție de tipul de cancer, precum și de tipul de studiu.

Prof. Loomans-Kropp a explicat: ”Am observat o scădere generală a riscului de cancer general, în mai multe dintre tipurile de studiu, precum și un risc scăzut de cancer colorectal și cancer hepatic . Nu au existat asocieri consistente pentru cancerul de sân sau de prostată.

De asemenea, am efectuat o analiză care a grupat cancerele în funcție de sistemul de organe și ne-am uitat la cancerele ginecologice, hematologice și digestive. Cea mai frapantă asociere a fost observată pentru riscul de cancer gastrointestinal, care a arătat o reducere sumară a riscului de 21%. Este important de menționat că a existat o eterogenitate substanțială între studii. Am decis să nu oferim o analiză rezumată pentru anumite tipuri de cancer din cauza acestei eterogenități, care s-a datorat probabil diferitelor modele de studiu. De-a lungul anilor, au existat multe studii caz-control, unele studii de cohortă de perspectivă și unele studii de cohortă retrospective. Nu am simțit că a fost o reflectare exactă a datelor pentru a realiza o analiză sumară.

Principalele concluzii din acest studiu

Loomans-Kropp: Mesajul nostru cheie, bazat pe compilarea a zeci de ani de cercetare, este că metformina poate avea potențial de prevenire a cancerului. Este important de remarcat faptul că majoritatea acestor studii au avut loc în populații cu diabet zaharat de tip 2. Metformina este unul dintre cele mai frecvent utilizate medicamente antidiabetice, fie că este utilizată în monoterapie sau în terapie combinată. Puține dintre aceste studii au inclus indivizi fără diabet și ar putea fi foarte interesant de analizat în viitor. Am dori să știm cum ar putea fi utilizat acest medicament într-o populație nediabetică. Am vedea beneficii similare? Deoarece metformina este utilizată în mod obișnuit și pentru că avem cunoștințe despre profilul său de siguranță, răspunsul la această întrebare pare foarte posibil.

Sursa: Metformin may reduce risk for overall cancer, GI malignancies, meta-analysis shows (healio.com) 

Referinţă: O’Connor L, şi colab. Institutul de Cancer J Natl. 2024;doi:10.1093/jnci/djae021 .