Metformina, medicamentul utilizat  în diabetul de tip 2, ar putea ajuta la prevenirea unor tipuri de cancer de sân. Un studiu recent a reliefat că femeile cu diabet zaharat de tip 2 pot avea mai multe șanse de a dezvolta cancer de sân, dar administrarea metforminei pare să reducă riscul pentru cancerul mamar.

În comparație cu femeile fără diabet, riscul de cancer mamar cu receptori de estrogen pozitiv (ER) a fost cu 38% mai mic în rândul femeilor cu diabet zaharat de tip 2 care au utilizat metformină timp de 10 ani sau mai mult. Medicamentul nu a protejat însă împotriva cancerului de sân cu receptori  de estrogeni negativi și poate crește riscul apariției cancerelor de sân triple-negative, au constatat cercetătorii.

„Femeile cu diabet zaharat de tip 2 și medicii acestora ar trebui să ia în considerare dacă diagnosticul și tratamentul diabetului zaharat de tip 2 ar trebui să influențeze frecvența cu care sunt supuse screening-ului pentru cancerul de sân”, a declarat dr. Dale Sandler autorul studiului, șeful Departamentului de Epidemiologie de la Institutul Național de Sănătate din SUA.

 

Articolul integral pe www.360medical.ro