Patronatul Medicilor Specialiști cu Practică Independentă (PMSPI) a adresat o scrisoare deschisă ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, prin care solicită măsuri concrete pentru implementarea unei finanțări ‘echitabile’, având în vedere că ambulatoriul de specialitate reprezintă ‘un pilon important’ în sistemul medical și asigură acces rapid la diagnostic și tratament adecvat, reducând astfel presiunea asupra unităților de urgență.

‘Ambulatoriul de specialitate reprezintă din punct de vedere cost – beneficiu soluția optimă pentru sistemul medical în acord cu tendințele europene și cu Strategia Națională de Sănătate 2023 – 2030, fiind de altfel în acest moment singura categorie de personal medical plătită strict pe performanță. Cu toate acestea, în ciuda importanței sale, ambulatoriul de specialitate pre-spital care asigură servicii medicale gratuite pacientului român este subfinanțat cronic, ceea ce afectează atât sustenabilitatea, cât și predictibilitatea existenței cabinetelor medicale independente. De asemenea, duce la scăderea motivației medicilor tineri de a își începe cariera în acest domeniu, ducând la scăderea numărului de contracte’, a explicat PMSPI, în scrisoarea remisă AGERPRES.

În opinia organizației, o creștere a valorii punctului în ambulatoriul de specialitate nu este doar justificată, ci ‘absolut necesară’.

Potrivit sursei citate, creșterea valorii punctului este necesară pentru motivarea medicilor specialiști, iar aceștia să își continue activitatea în ambulatoriu și să evite migrarea către alte forme de practică sau către străinătate, îmbunătățirea accesului pacienților la investigații și tratamente de specialitate fără a fi nevoiți să apeleze la soluții costisitoare sau să suporte timpi lungi de așteptare.

De asemenea, a transmis PMSPI, o creștere a valorii punctului în ambulatoriul de specialitate va conduce și la creșterea calității serviciilor prin investiții în echipamente și resurse umane.

‘Vă rugăm să inițiați demersurile necesare pentru majorarea valorii punctului în ambulatoriul de specialitate, astfel încât acest sector să fie finanțat într-un mod echitabil și corelat cu importanța sa strategică în sistemul medical românesc’, i-au mai transmis medicii specialiști cu practică independentă ministrului Sănătății.

Plata per performanță trebuie să se adreseze tuturor categoriilor de medici, a declarat, marți, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care consideră că nu este etic și nici moral ca unii medici care au o activitate intensă să primească aceleași drepturi salariale cu cei care nu muncesc la fel.

‘Legat de asistența medicală prespitalicească și de implicarea diverselor categorii de profesioniști plata per performanță trebuie, cred, să se adreseze tuturor categoriilor de medici’, a afirmat ministrul.

Potrivit acestuia, Ministerul Sănătății susține finanțarea ‘corespunzătoare’ a activității medicilor din ambulatoriul de specialitate, care, în prezent, primesc o sumă de bani inferioară celei primite de medicii de familie. AGERPRES