Agenții farmacologici capabili să provoace pierderi de până la un sfert din greutatea corporală vor fi, probabil, disponibili în curând.

Retatrutida, care s-a dovedit că tratează eficient obezitatea într-un studiu de fază 2, este cel mai recent dintr-un set de medicamente care au provocat entuziasm uriaș în domeniile obezității și diabetului. Semaglutida, un agonist la GLP-1, a fost aprobat de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente pentru tratamentul diabetului zaharat în 2017. 

O serie de medicamente care încetinesc digestia și reduc apetitul prin țintirea răspunsului hormonal al organismului la alimente au apărut de atunci pe piață. Tirzepatida, un agonist dublu împotriva GLP-1 și polipeptidă insulinotropă dependentă de glucoză (GIP), a fost aprobată pentru excesul de greutate în 2023.

Concurența dintre companiile de medicamente pentru a produce cel mai bun tratament este acerbă. Un medicament eficient pentru obezitate sau diabet are potențialul de a genera miliarde de dolari, iar companiile farmaceutice fără astfel de agenți îi caută cu disperare.

Există, de asemenea, un optimism prudent pentru pacienți. Pentru o persoană cu obezitate morbidă, care a epuizat toate celelalte abordări, un medicament eficient și simplu de luat i-ar putea schimba viața. Federația Mondială a Obezității a prezis că peste 1 miliard de oameni vor fi afectați de obezitate până în 2030 dacă nu se iau măsuri. Având în vedere dificultățile cu care s-au confruntat abordările tradiționale de sănătate publică în controlul bolilor netransmisibile, există un interes de înțeles față de aceste medicamente, dar incertitudinile și avertismentele din jurul lor impun un grad ridicat de prudență.

Un studiu recent din JAMA raportează o asociere între utilizarea agoniștilor GLP-1 pentru pierderea în greutate și riscul de pancreatită, gastropareză și obstrucție intestinală. Există puține sau deloc date despre siguranța luării acestor medicamente pe termen lung. Astfel de preocupări devin mai presante pe măsură ce perspectiva extinderii indicațiilor se intensifică. Ghidurile recomandă tratamentul cu agenți anti-obezitate atunci când IMC este de 35 kg/m2 sau mai mult. Dar persoanele cu un IMC de 25-35? Ce îi împiedică pe clinicieni să ofere aceste medicamente unui grup mult mai larg de oameni, cum ar fi statinele, de exemplu? Inevitabil, medicamentele sunt folosite nu numai atunci când sunt indicate din punct de vedere medical, ci și atunci când cineva dorește pur și simplu să scape de câteva kilograme. Fără îndoială, producătorii vor lucra pentru a lărgi indicațiile pentru aceste medicamente.

Deși prescrierea de medicamente pe scară largă este acceptată cu ușurință pentru alte afecțiuni comune, înțelegerea eficacității și siguranței acestei clase de medicamente este încă într-un stadiu incipient. Studiile de supraveghere pe termen lung a riscurilor și beneficiilor tratamentului la diferite grupuri de pacienți sunt esențiale.

Costurile acestor medicamente este, de asemenea, o întrebare oportună. Medicamentele aprobate în prezent costă în jur de 300–1300 USD pentru 4 săptămâni de tratament. Pierderea în greutate se menține doar în timpul administrării medicamentelor; odată ce tratamentul se oprește, greutatea poate fi recâștigată și astfel costurile tratamentului cronic, atât pentru indivizi, cât și pentru sistemele de sănătate, ar putea fi substanțiale. Cu toate acestea, economiile financiare asociate cu tratamentul eficient al diabetului zaharat și al bolilor legate de obezitate – inclusiv multe tipuri de cancer – sunt potențial uriașe. Costurile medicale de-a lungul vieții pentru copiii în vârstă de 10 ani cu obezitate în SUA au fost estimate la 9,4-14,0 miliarde USD.

Obezitatea poate cauza pierderi de productivitate, inclusiv prin zile de concediu medical, incapacitate pe termen lung și pensionare anticipată cu consecințe economice substanțiale. Cu toate acestea, este clar că costurile nu vor fi suportate în mod egal de toți. Inechitatea va crește între cei capabili să plătească – și cu mai puține nevoi – și cei cu o povară mai mare a bolii, în grupurile mai defavorizate social și în țările mai sărace.

O simplă pastilă sau injecție va ajuta, fără îndoială, unii pacienți, dar nu poate fi singura bază pentru abordarea complexității obezității. Obezitatea este un produs nu numai al circumstanțelor și comportamentului unui individ, ci și al societății în general, modelat de piețele alimentare globale și de acordurile comerciale.

Sunt necesare abordări multidimensionale pentru a reduce efectele mediului obezogen, în special împotriva unei industrii internaționale care promovează supraproducția de alimente și băuturi ieftine. Activitatea fizică trebuie să crească. Mersul pe jos și cu bicicleta pentru călătoriile către serviciu sau școală ar trebui să intre în normalitate. Trebuie implementate taxe pe zahăr și restricții de comercializare a alimentelor ultraprocesate, bogate în grăsimi și energizante. Prevenirea trebuie să fie fundamentul, pe care urmează orice altceva.

 

Sursa: Thelancet.com