”Adolescenții cresc mult și repede, așa că trebuie să mănânce mai mult, dar nu numai că au nevoie de mai multă mâncare, ei au nevoie de alimente hrănitoare, potrivite metabolismului vârstei. Din nefericire, majoritatea adolescenților sunt supraalimentați, dar subnutriți”, spune Maria Martac, biolog, consultant în nutriție și Health Coach în cadrul Clinicii DigestMed, într-un material realizat pentru platforma DespreObezitate.ro.

Adolescenții cresc mult și repede, așa că trebuie să mănânce mai mult, dar nu numai că au nevoie de mai multă mâncare, ei au nevoie de alimente hrănitoare, potrivite metabolismului vârstei. Din nefericire, majoritatea adolescenților sunt supraalimentați, dar subnutriți.

Comportamentul alimentar sănătos al copiilor depinde de părinții lor până la vârsta de 18-21 de ani, deci inclusiv vârsta cea mai dificilă, adolescența. Scuzele părinților de genul: anturajul, televizorul, reclamele, timpul, banii de buzunar si multe altele, nu îi absolvă de vina pe care o au față de comportamentul lor alimentar si de urmările asupra sănătății viitorului adult.

În mod firesc vârstei, adolescenții mănâncă mai multe mese în afara casei, astfel încât ‘mama nutriționist’ nu este întotdeauna în preajmă pentru a-i putea supraveghea ce si cât mănâncă.

Adolescenții frecventează restaurantele fast-food, unde alimentele sunt bogate în grăsimi nesănătoase (grăsimile hidrogenate și saturate), sunt procesate, dulci și sărace în nutrienții necesari creșterii și dezvoltării lor.

Băiatul adolescent este în creștere accelerată și mănâncă mult crezând că mai multe alimente construiesc mai mulți mușchi.

Fata adolescentă face toate eforturile să fie slabă și crede că a mânca mai puțin echivalează cu a fi slabă uitând că menstruația crește pierderea lunară de fier și că acest lucru trebuie compensat cu o dietă echilibrată, bogată în fier.

Gusturile de la pubertate se schimbă: adolescenților le crește preferința pentru grăsime, băieții au pofta de alimente bogate în proteine ​​(vezi consumul triplu de hamburgeri), crezând că acest tip de carne le construiește mușchii mult visați. Fetele, cel mai probabil din cauza creșterii nivelului de estrogen, doresc mai multe dulciuri în detrimentul legumelor și proteinelor.

În cele din urmă, ca parte a declarației lor de independență, adolescenții sunt rezistenți la orice presiune externă care le spune să facă orice, mai ales ce și cum să mănânce.