Petrecerea a cât mai mult timp în lumină naturală poate ajuta la îmbunătățirea metabolismului adulților cu diabet zaharat de tip 2, potrivit datelor dintr-un mic studiu prezentat la reuniunea anuală a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului.

Cercetarea noastră arată că tipul de lumină la care ești expus contează pentru metabolismul tău. Dacă lucrezi într-un birou aproape fără expunere la lumină naturală, aceasta va avea un impact asupra metabolismului tău și asupra riscului sau asupra controlului diabetului de tip 2, așa că încearcă să obții cât mai multă lumină naturală, ” a declarat Ivo Habets, cercetător în cadrul departamentului de științe ale nutriției și mișcării de la Universitatea Maastricht din Țările de Jos.

Cercetătorii au efectuat un studiu randomizat încrucișat cu 13 adulți cu diabet zaharat de tip 2 (vârsta medie, 70 de ani). Participanții au fost repartizați aleatoriu la lumină naturală, care a pătruns prin ferestre între 8 a.m. și 5 p.m., sau la lumină artificială, la care participanții au fost expuși constant la iluminare artificială cu LED-uri. Serile de la 5 p.m. la 11 p.m. au fost petrecute în lumină slabă și perioada de somn de la ora 23:00. la ora 7 a.m. a fost petrecută în întuneric. Fiecare intervenție a durat 4,5 zile.

După o perioadă de pauză de 4 săptămâni, participanții au făcut schimbul, cei care au fost expuși la lumină naturală în prima parte a studiului, în a doua parte au fost expuși la lumină artificială si viceversa, timp de 4,5 zile. Monitoare continue de glucoză au fost purtate pe toată durata intervențiilor.

În ziua a 4-a, a fost efectuată calorimetria indirectă pentru a evalua metabolismul substatal de 24 de ore și consumul de energie. Au fost colectate probe de sânge pentru a măsura metaboliții circulanți. Temperatura de bază a corpului a fost măsurată timp de 24 de ore cu o pastilă telemetrică. O biopsie musculară a jeun a fost efectuată în ziua a 5-a și apoi a fost efectuat un test de toleranță la masă mixtă după biopsia musculară a jeun.

Participanții au petrecut mai mult timp într-un interval normal de glucoză de 4,4 mmol/L până la 7,8 mmol/L în timpul intervenției la lumina naturală, comparativ cu lumina artificială (P = 0,01). Adulții au avut, de asemenea, un raport de schimb respirator mai scăzut pe parcursul ciclului de 24 de ore, atunci când au fost expuși la lumina naturală față de lumina artificială (P = 0,028). Raportul de schimb respirator inferior a fost în special mai scăzut la ora 13:00. în grupul expus la lumină naturală față de lumina artificială. Nu au fost observate diferențe în ceea ce privește cheltuiala de energie în repaus, glucoza plasmatică, acizii grași liberi, triacilglicerol și temperatura corpului între intervenții.

În timpul testului de masă mixtă, nu au fost observate diferențe în cheltuiala energetică a întregului corp. Cu toate acestea, raportul de schimb respirator a fost mai mic în intervenția la lumina naturală față de lumina artificială (P = .04).

Deoarece au existat îmbunătățiri ale intervalului țintă de glucoză și ale raportului de schimb respirator, este benefic să se evalueze și să se modifice expunerea la lumina naturală sau artificială a pacienților, deoarece aceasta ar putea fi o oportunitate de a avea mici îmbunătățiri ale acestora”, a spus Habets.

Habets a adăugat că studiul a fost controlat și nu reflectă expunerea în viața reală la surse de lumină, necesitând studii viitoare. În plus, el a spus că cercetările viitoare ar trebui să examineze mecanismele din spatele luminii naturale și beneficiile metabolice pentru sănătate.

 

 

Sursa: Healio.com