Situația nouă, care a închis, practic, planeta pentru un timp, a avut și continuă să aibă urmări și, chiar dacă opiniile ne împart în tabere, pericolul infectării cu noul coronavirus rămâne. Acesta a fost avertismentul lansat, într-un interviu pentru portalul RoDiabet, de Liliana Moldoveanu (foto), Președinte, Asociația Sweet Land, Constanța, care a mai ținut să sublinieze că, deși ”acum ne aflăm în etape în care se anunță relaxări, cuvintele cheie rămân conștientizare și responsabilitate”.

Pandemia, zonă de mare nesiguranță

”Stare de urgență, stare de alertă, le-am trăit și le trăim pentru prima dată, în viața noastră. Să existe o afecțiune cronică într-o familie, așa cum este diabetul zaharat, însemna, până de curând, un nou mod de viață. La o nouă amenințare, cu încă o îmbolnavire, având un nume, COVID-19, este clar că am simțit cu toții că intrăm într-o zonă de mare nesiguranță. De la primele informații că vor fi închise spitale, școli, grădinițe, că SE STĂ ÎN CASE, au urmat, firesc, momente de temeri, până la panică: va ajunge tratamentul cu insulină? Pentru cât timp? Cât va dura izolarea? Cum vom ajunge la rețetă? Dar la analizele uzuale atât de necesare? Și, până la urmă, câteva zile, primele, poate că au putut fi imaginate ca o pauză, o vacanță, petrecută cu familia…, dar până când?”, a relatat Liliana Moldoveanu.

Adaptarea la o nouă realitate

Potrivit acesteia, regulile noi de dus la îndeplinire: igiena cu săpun și alcool, mască, mănuși, fără îmbrățișări, distanțare fizică au însemnat, de fapt, intrarea într-o nouă realitate. ”Ne amintim acum că panica începutului a condus la epuizarea unor medicamente din farmacii, în primele două săptămâni, că s-au realizat stocuri de hrană (sunt copii cu diabet și intoleranță la gluten, așadar un regim alimentar mai strict!), că s-a lucrat mult mai mult, din fața computerului, pentru  lecțiile online ( în detrimentul mișcării, atât de mult recomandate pentru sănătatea oricui)”, a spus președintele Asociației Sweet Land, Constanța.

Potrivit acesteia, ”având în preajma noastră un inamic invizibil, care atacă diferit, care dă urmări, în funcție de fiecare organism, asaltați de informații cu conținut înșelător, de manipulare, fake-news-uri, cu comunicări, din păcate, de la foruri de la care aveam pretenții, și acelea contradictorii, am fost nevoiți să ne trăim viața, prin adaptare la tot ce e în jurul nostru”.

Recalibrarea comunicării

”Primele noastre gânduri au fost cum putem ajuta, în cu totul alte condiții decât până acum? În Constanța, am ținut aproape de grupul de voluntariat constituit pe o rețea de socializare. Comunicarea dintre membrii s-a realizat pe grupul nostru, pe pagina de pe facebook, pe site,  prin telefon, cu străduința ca toate informațiile corecte, venite pe căi oficiale, să ajungă și să se distribuie eficient între tineri, familie, medici diabetologi. De la începutul crizei, am primit asigurări că nu vor exista sincope în găsirea tratamentului cu insulină în farmacii și că rețetele se vor putea trimite prin datele personale ale noastre, prin email. Am avut și vom avea postări cu interviuri cu medici, dezbateri, prin intermediul platformelor din online, campanii de informare, cum este cea de acum, cu sprijinul Oameni și Companii, RoDiabet. Prima mare recomandare a fost și rămâne: controlul glicemic să fie menținut cât mai bun, cu atât mai mult cu cât deplasările au fost reduse, în starea de urgență”, a mai spus Moldoveanu. Aceasta a mai vorbit și despre o inițiativă de telemedicină, de la Timișoara, pe care ar dori-o multiplicată în toată țara, având în vedere că ”aceasta va fi esențială în comunicarea noastră și pe viitor”.

Recomandări adresate membrilor asociației pentru o protecție eficientă

”Glicemii bune, meniuri sănătoase, fără costuri mari, informația de la surse sigure și apartenența la comunitatea care se confruntă cu aceleași probleme-așa cum este Sweet Land”- sunt principalele recomandări adresate pacienților de reprezentanta lor, ”pentru a trece cu bine peste o încercare atât de dificilă”.

”Ni s-a transmis faptul că, după perioada stării de urgență, devenim pe cont propriu, că avem de învățat să conviețuim cu virusul nu se știe cât timp, dar că aceasta va fi conduita noastră pe viitor. Prin urmare, pe lângă normele de igienă personală și de distanțare, pe care ar trebui să le realizăm din reflex de acum, starea de sănatate fizică rămâne esențială”, a mai spus Liliana Moldoveanu.

O situație aparte au constituit-o, după cum a povestit aceasta, familiile în care părinții sunt cadre medicale, iar copiii au diabet zaharat: ”Parinții au avut nevoie să găsească tăria de a-și continua mersul la spital, la clinică, de a-și saluta copilul de la fereastră”.

Jurnal de pandemie

”Cei mai mulți dintre noi am recunoscut că ne-au lipsit îmbrățișarea, gesturile simple, umane, de relaționare. Apoi, faptul că, în lista afecțiunilor cu vulnerabilitate, pe locul al doilea, după bolile cardiovasculare, se află diabetul zaharat, nu este ușor de gestionat. Le-am sugerat tinerilor să își scrie trăirile din această perioadă într-un jurnal, să comunice cât mai mult cu prietenii și familia. Comunicare, dialogurile dintre noi au fost pe primul loc. Hazul de necaz specific nouă, ne-a ajutat să trecem primejdia grea, după cum e și proverbul. Prin urmare, glumele, filmulețele amuzante, pozele din izolare ne-au mai alinat starea de disconfort”, a mai arătat președintele Sweet Land, Constanța.

La capitolul proiecte în derulare, destinate, în mod special, prevenției pacienților cu diabet, în contextul pandemiei COVID-19, Moldolveanu a vorbit despre continuarea campaniei de informare realizate cu sprijinul Oameni și Companii, în mediul online.

”Fiindcă marea ne este aproape, urmare a parteneriatelor dezvoltate în anii de activitate intensă, ne vom putea întâlni pe plajă, la un loc al nostru sau într-un parc, cu jocuri în mărime naturală, așa cum plănuiam relaționarea noastră încă de anul trecut. Să sperăm că vom reuși să depășim zona virtuală, că vom respecta normele care ne prețuiesc viața, că învățăm lucrurile bune, chiar și din experiențele negative”, a încheiat reprezentanta persoanelorcu diabet.