Lideri din diabetologia românească s-au reunit, pe 23 februarie, la Suceava, unde Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (SRDNBM) a organizat prima ediţie din 2019 a Cursului SRDNBM. Tema generală a cursului de la Suceava a fost“Diabetul zaharat şi complicaţiile lui – ucigaşii silenţioşi ai omenirii”, subliniindu-se astfel implicaţiile extinse pe care le are diabetul asupra sănătăţii, prin prisma complicaţiilor severe pe care le poate cauza, se arată într-un comunicat remis de Biroul de presă al SRDNBM.

“Cursul SRDNBM desfăşurat la Suceava face parte din noua strategie de dezvoltare a Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, care propune o abordare comprehensivă a diabetului, orientată pe trei direcţii: Dezvoltare Durabilă-Educaţie-Colaborare. Proiectul care, alături de Suceava, vizează mai multe oraşe-cheie la nivel regional, confirmă angajamentul SRDNBM pentru susţinerea îmbunătăţirii îngrijirii persoanelor cu diabet prin dezvoltarea practicii medicale a specialiştilor implicaţi în managementul diabetului zaharat: de la medici diabetologi, la medici de familie, cardiologi, neurologi, nefrologi, internişti, endocrinologi, oftalmologi şi chirurgi”, a declarat prof. dr. Romulus Timar, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Conform celor mai recente date epidemiologice, diabetul afectează în România aproximativ 11,6% din populaţia adultă, ceea ce înseamnă că prevalenţa acestei boli, la noi în ţară, este peste media globală, care se situează la 8,8%. În zona de Nord-Est a ţării prevalenţa cazurilor de diabet este de 12,38%.

Printre tematicile ce au fost prezentate se regăsesc prevenţia primară a diabetului zaharat tip 2, riscul cardiovascular la pacienţii cu diabet, noi abordări terapeutice în boala renală diabetică, managementul neuropatiei diabetice, rolul podiatriei în tratarea neuropatiei diabetice, tratamentul endovascular al piciorului persoanei cu diabet zaharat şi educaţia terapeutică în diabetul zaharat.

“Această ediţie a Cursului SRDNBM aduce în prim-plan noutăţile în managementul clinic al diabetului zaharat, conform ultimelor actualizări ale ghidurilor internaţionale, cu un focus pe complicaţiile asociate, cele care transformă diabetul într-una dintre principalele cauze de mortalitate, la nivel global. Astfel, programul ştiinţific propune o abordare multidisciplinară a diabetului zaharat şi a complicaţiilor care îl însoţesc, în linie cu direcţiile noii strategii a Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, promovând astfel colaboarea între specialităţile medicale implicate în îngrijirea persoanelor cu diabet. În judeţul Suceava, diabetul este abordat multidisciplinar, avem şi un important cabinet pentru piciorul diabetic şi am convingerea că informaţiile prezentate în cadrul cursului vor fi de real interes pentru practica clinică a participanţilor”, a declarat dr. Gabriela Creţeanu, Coordonatorul local al Cursului SRDNBM, şeful Centrului Judeţean Antidiabetic Suceava.

Cursul SRDNBM de la Suceava face parte din noua platformă-program a SRDNBM – “O nouă perspectivă”, prin care se doreşte o abordare completă şi integrată a problematicii diabetului, axată pe creşterea calităţii îngrijirii persoanelor cu diabet şi pe prevenirea complicaţiilor, pe implementarea de proiecte complexe de educaţie medicală continuă pentru membrii SRDNBM, proiecte dedicate susţinerii dezvoltării profesionale a tinerilor medici diabetologi şi pe sprijinirea dezvoltării cercetării ştiinţifice în domeniu.