Persoanele care suferă de diabetul de tip 2 și exces de greutate sunt expuse riscului dezvoltării bolilor hepatice: boala ficatului gras non-alcoolic (NAFLD) și steatohepatita non-alcoolică (NASH).

Începând cu anii `80, numărul persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 care sunt diagnosticate cu o formă de boală hepatică dar care nu are legătură cu consumul de alcool a crescut constant.

Asociația Americană a Diabetului (ADA) a introdus pentru, prima dată, în ghidul standardelor sale de îngrijire din 2022, recomandări despre prevenirea, diagnosticarea și gestionarea bolile hepatice.

Boala ficatului gras nonalcoolic (NAFLD) este termenul general pentru o serie de boli hepatice pentru o serie care progresează dacă nu se pune un diagnostic la timp sau nu se inițiază intervenții. NAFLD apare prima dată și poate evolua spre steatohepatită nonalcoolică (NASH) dacă nu este diagnosticată și gestionată”, spune dr. Kenneth Cusi, șeful Diviziei de Endocrinologie, Diabet și Metabolism din cadrul Universității din Florida.

Se estimează că un sfert din populația generală de pe glob poate avea NAFLD, iar peste 60% dintre persoanele cu diabet de tip 2 au NAFLD și aproximativ 30% până la 40% dintre persoanele cu diabet de tip 2 ar putea avea NASH.

Excesul de greutate, în special în jurul secțiunii mediane a corpului, este foarte frecvent la persoanele cu diabet de tip 2 și crește riscul pentru aceste boli hepatice. Pe de altă parte, persoanele care dezvoltă mai întâi NAFLD au mai multe șanse de a dezvolta ulterior diabet de tip 2. Și nu este surprinzător faptul că persoanele cu NAFLD prezintă, de asemenea, un risc mai mare de boli ale inimii și ale vaselor de sânge.

Legătura dintre diabetul de tip 2 și afectarea ficatului

Leziunile hepatice din cauza diabetului de tip 2 pot apărea fără avertisment și, la fel ca majoritatea complicațiilor diabetului, progresează de-a lungul multor ani. Este rezultatul excesului de greutate, niveluri ridicate de glucoză, niveluri anormale de lipide din sânge (de obicei, HDL-colesterol scăzut și trigliceride și LDL-colesterol ridicat) și hipertensiune arterială.

Cunoștințele despre legătura dintre diabetul de tip 2 și bolile hepatice sunt relativ noi. Înțelegerea populației despre cum apare, diagnosticare și gestionare este limitată.

„Boala hepatică, ca o complicație a diabetului zaharat, este subdiagnosticată și subapreciată. Prin aceste recomandări, ADA trage un semnal de alarmă către persoanele cu diabet zaharat și furnizorii de asistență medicală pentru a diagnostica și trata această afecțiune, deoarece este o afecțiune frecventă, periculoasă și îngrijorătoare”, spune dr. Robert Gabbay, șef știință și ofițer medical în cadrul Asociației Americane de Diabet.

Anul acesta a fost primul an în care ADA a discutat aceste probleme ale ficatului în Standardele sale anuale de îngrijire. Potrivit Dr. Gabbay, ADA a colaborat și cu Asociația Americană de Gastroenterologie pentru a crește gradul de conștientizare global cu privire la această epidemie iminentă.

În fiecare an, Asociația Americană de Diabet (ADA) își actualizează Standardele de îngrijire medicală în diabet. Aceste Standarde de îngrijire  sunt actualizate de Comitetul de practică profesională (PPC) al ADA, pe baza analizelor cercetărilor recente și a consultării cu experți în domeniu.

ADA își publică standardele revizuite în fiecare an, în luna ianuarie.

Aceste actualizări sunt publicate pe baza noilor cercetări în domeniu, modificări de reglementare, noi aprobări de medicamente sau noi tehnologii.

 Material preluat și tradus de pe https://diatribe.org/maintain-health-your-liver-latest-ada-standards-care.