Guvernul din Scoția a introdus un nou test de sânge pentru pacienții cu diabet de tip 1, care ar putea îmbunătăți semnificativ acuratețea diagnosticului.

Acest test presupune testarea regulată a nivelurilor de peptide C care îi ajută pe medici să stabilească cât de multă insulină produce organismul unui pacient cu diabet.

Scoția este prima țară care a oferit acest test de sânge pacienților care au fost diagnosticați cu diabet zaharat de tip 1 de cel puțin trei ani.

Potrivit guvernului scoțian, aproximativ 315.000 de oameni din țară trăiesc în prezent cu diabet.

Un nivel semnificativ de peptidă C în corpul unei persoane indică faptul că individul nu are diabet de tip 1 și există posibilitatea de a opri sau reduce tratamentul cu insulină.

Lansarea acestui test de sânge simplu pentru diabetul de tip 1 urmează unui studiu pilot de doi ani, care a fost efectuat în cadrul Serviciului Național de Sănătate (NHS) Lothian și condus de profesorul consultant în diabet și endocrinologie Mark Strachan.

„Acest test de sânge care arată nivelul de peptide C îi ajută pe specialiștii în diabet să pună un diagnostic sigur și asta înseamnă că pot recomanda cel mai potrivit tratament”, spune Strachan.

În unele cazuri, testarea peptidei C a permis oamenilor să oprească terapia cu insulină de lungă durată.

Ministrul Sănătății Publice din Scoția, Maree Todd, a declarat: „Diabetul este o prioritate clinică pentru acest noi și dorim să ne asigurăm că toți cei care trăiesc cu diabet zaharat din Scoția pot avea acces la asistență medicală, tratament și sprijin, eficiente și centrate pe persoană”.

 

Material preluat și tradus de pe Medicaldevice-network.com.