Federația Europeană a Asistenților Medicali Educatori în Diabet a realizat un sondaj pan-european (toate țările din UE) al asistenților medicali specializați în diabet, servicii medicale de diabet zaharat.

Scopul a fost de a afla punctul de vedere al asistenților medicali cu privire la impactul pandemiei COVID-19 asupra persoanelor cu diabet zaharat și a serviciilor medicale de diabet zaharat din Europa.

Sondajul a fost realizat online, cu ajutorul metodei Delphi, tehnică de comunicare structurată.

Materialul a fost tradus în 17 limbi și apoi distribuit în formă electronică în 27 de țări prin intermediul rețelelor naționale ale asistenților medicali specializați în diabet.

Răspunsurile a peste 1829 de asistenți medicali au fost incluse în analiză. Soluțiile propuse de aceștia au indicat faptul că 28% (n = 504) și 48% (n = 873) dintre asistenții medicali au considerat că pandemia COVID-19 a avut un impact negativ asupra sănătății fizice și psihice  ale persoanelor cu diabet.

Următoarele probleme clinice au fost identificate ca fiind în creștere: anxietate 82% (n = 1486); diabet zaharat 65% (n = 1189); depresie 49% (n = 893); hiperglicemie acută 39% (n = 710) și complicații piciorului diabetic 18% (n = 323).

47% (n = 771) dintre respondenți au transmis că nivelul de îngrijire acordat persoanelor cu diabet a scăzut foarte mult în această perioadă. Sprijinul pentru autogestionarea bolii și sprijinul psihologic au fost evaluate de către respondenți ca fiind în scădere în timpul pandemiei COVID-19.

Pandemia de Covid‐19 a crescut riscurile pentru sănătate la persoanele cu diabet zaharat.

Asistenții medicali specializați în diabet au raportat creșteri ale riscurilor de sănătate fizică ale persoanelor cu diabet, inclusiv hiperglicemie acută, internări în spital și complicații ale picioarelor. S-au mai raportat creșteri mari ale riscurilor psihologice la persoanelor cu diabet, în special depresie și anxietate.

Pentru a putea sprijini persoanele cu diabet zaharat, prioritatea clinică este optimizarea strategiilor de furnizare a îngrijirilor medicale a paciențiilor cu diabet în timpul pandemiei de COVID-19.

Acest studiu a fost publicat pe 14 decembrie 2020 în Diabetes UK. Printre autorii acestui sondaj se numără și doamna Adina Sânpetreanu, Vicepreședinte, Asociația Română de Educație în Diabet (ARED) și asistentă medicală licenţiată înregistrată la Centrul de Diabet din Cluj-Napoca.

 

Materialul integral îl găsiți pe: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/dme.14498