Nivelul ridicat de colesterol este cea mai des întâlnită cauză de apariție a aterosclerozei, o afecțiune caracterizată de îngroșarea arterelor, ce crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral.

În urma unui nou studiu, oamenii de știință de la Școala de Medicină a Universității Washington din St. Louis au identificat o genă care joacă un rol cauzal în boala coronariană, independent de nivelul colesterolului. Gena poate provoca apariția bolilor cardiovasculare conexe, inclusiv hipertensiunea arterială și diabetul.

Testarea s-a realizat pe șoareci cu date genetice de la oameni, iar cercetătorii au descoperit că gena, numită SVEP1, produce o proteină care determină dezvoltarea plăcii de aterom (depozite de grăsime) în artere. Șoarecii, animalele cărora le lipsea o copie a SVEP1, aveau mai puțină placă în artere decât șoarecii cu ambele copii.

Cercetătorii au redus, de asemenea, selectiv, proteinele din pereții arteriali ai șoarecilor, iar acest lucru a scăzut și mai mult riscul de ateroscleroză.

Evaluând datele genetice umane, cercetătorii au descoperit că variația genetică care influențează nivelurile acestei proteine ​​în organism este corelată cu riscul de a dezvolta depozite de grăsimi în artere. Nivelurile ridicate determinate genetic ale proteinei au însemnat un risc mai mare de dezvoltare a plăcii și invers. În mod similar, au descoperit niveluri mai ridicate de proteine ​​corelate cu un risc mai mare de diabet și valori mai mari ale tensiunii arteriale.

„Bolile cardiovasculare rămân cea mai frecventă cauză de deces la nivel mondial. Un obiectiv major al tratamentului pentru bolile cardiovasculare s-a concentrat în mod corespunzător asupra scăderii nivelului de colesterol. Dar trebuie să existe cauze ale bolilor cardiovasculare care nu sunt legate de colesterol sau lipide în sânge. Putem reduce colesterolul la niveluri foarte scăzute și unii oameni încă mai prezintă riscul rezidual de viitoare evenimente ale bolii arterelor coronariene. Încercăm să înțelegem ce se întâmplă, astfel încât să putem îmbunătăți și asta”, a declarat cardiologul Nathan O. Stitziel, MD, Ph.D.

Cercetătorii au demonstrat că această proteină este o moleculă structurală complexă și este fabricată de celulele musculare netede, care sunt celule din pereții vaselor de sânge ce se contractă și relaxează vascularizația. S-a demonstrat că proteina provoacă inflamația în plăcile din pereții arterelor și face ca acestea să fie mai puțin stabile. Placa instabilă este deosebit de periculoasă, deoarece se poate desface, ducând la formarea unui cheag de sânge, care ulterior poate provoca infarct sau accident vascular cerebral.

Alte gene identificate anterior care cresc riscul apariției bolilor cardiovasculare, independente de nivelul de colesterol, par să aibă roluri importante în organism și, prin urmare, sunt mai susceptibile de a avea efecte secundare nedorite. Deși gena SVEP1 este necesară pentru dezvoltarea timpurie a embrionului, eliminarea proteinei la șoarecii adulți nu pare să fie dăunătoare, potrivit cercetătorilor.

Pe viitor, cercetătorii se concentrează pe căutarea de modalități de a bloca proteina sau de a reduce nivelul acesteia într-un efort de a identifica noi compuși sau posibile tratamente pentru boala coronariană și, probabil, hipertensiunea arterială și diabet.

Studiul a apărut pe 24 martie în revista Science Translational Medicine.

 

Material tradus și preluat de pe: Medicalxpress.com