„Ulcerul rămâne o mare provocare – pentru pacient, familie, sistemul medical și societate” – a afirmat dr. Iulia Drăgoi, fizioterapeut și secretar al Asociației de Podiatrie, în cadrul webinarului „Ora Specialistului RoDiabet” dedicat piciorului diabetic.
Cu o experiență solidă în fizioterapia musculoscheletală și patologia piciorului, fiz. Iulia Drăgoi a readus în atenție conceptul de offloading – descărcarea presiunilor plantare, esențial în prevenirea și tratamentul ulcerelor.
”Alături de presiunile plantare anormal distribuite și de presiunile plantare crescute, forțele de frecare și zonele de temperatură crescută în anumite puncte ale piciorului sunt factori mecanici asociați, ce cresc riscul de ulcerație în prezența neuropatiei și a bolii vasculare periferice” arată Iulia Drăgoi în intervenția sa.
În prezentarea sa, Iulia Drăgoi a vorbit despre:
- noile recomandări internaționale IWGDF 2023 privind offloading-ul, disponibile pentru toți cei interesați în versiunea tradusă în limba română și disponibilă aici: https://www.picioruldiabetic.ro/pentru-specialisti/ghidul-iwgdf-2023/
- cele patru categorii de intervenție: dispozitive medicale (gips total contact, walkere), încălțăminte cu pîslă, chirurgie ortopedică și intervenții adiacente (reeducarea mersului, toxina botulinică);
- rolul fizioterapiei și al echipelor multidisciplinare.
„Un plan personalizat de recuperare include nu doar exerciții, ci și educație despre încălțăminte, igienă, echilibru și reducerea presiunilor. Iar fizioterapeutul joacă un rol esențial în acest proces” a completat Iulia Drăgoi.
Clasele de risc și evaluarea piciorului diabetic
Un pacient diagnosticat cu diabet zaharat trebuie să intre într-o clasă de risc, conform Grupului de Lucru Internațional pentru Piciorul Diabetic, a explicat fizioterapeutul Iulia Drăgoi:
- Clasa 0 de risc: pacientul încă nu prezintă neuropatie diabetică, iar control se va realiza anual.
- Clasa 1 de risc: pacienții au deja neuropatie diabetică, calitativ testată clinic. Controlul picioarelor va avea loc la fiecare 6 luni.
- Clasa 2 de risc: alături de neuropatia clinic identificată se asociază boală arterială periferică sau deformații ale scheletului piciorului, plus onicomicoze. Evaluarea picioarelor trebuie realizată la fiecare 3 luni.
- Clasa 3 de risc: când pacienții cu neuropatie și boală arterială periferică au deja istoric de ulcerație sau chiar picior Charcot. Examinarea picioarelor trebuie făcută lunar.
Podiatrul: specialistul care poate reduce numărul amputațiilor
Iulia Drăgoi a pledat pentru formarea și recunoașterea profesiei de podiatru în România, ca soluție sustenabilă pentru sprijinirea medicilor și reducerea amputațiilor.
”Putem ajuta medicii din diferite specialități, deja copleșiți de numărul mare de pacienți pe care îi văd zilnic, să le ușurăm munca, lăsând în grija podiatrului cele mai comune forme de leziuni sau afecțiuni ale piciorului. Sunt și acum clinici de podiatrie în țară care pot face evaluări complexe ale piciorului, de la screening-ul de picior, la examenul dermatologic, examenul biomecanic și până la prescrierea ortezei, a dispozitivelor medicale și chiar planurile de exerciții (planul de fizioterapie și recuperare medicală)” a declarat Iulia Drăgoi în finalul intervenției sale.
Ora Specialistului Rodiabet dedicată piciorului diabetic este parte a programului de educație medicală dezvoltat de Rodiabet cu susținerea partenerului Woerwag Pharma România și produs de Oameni și Companii și EventsMax.ro.
Rămâi conectat și află din timp despre întâlnirile lunare organizate de Rodiabet abonându-te GRATUIT la newsletterul săptămânal, aici: https://www.rodiabet.ro/newsletter/.
Ne poți urmări și pe conturile din social media ale platformei Rodiabet, pe Linkedin, Facebook, Instagram sau YouTube.