Numărul cazurilor de diabet înregistrate la nivelul judeţului Bistrița-Năsăud este în creştere de la an la an, arată statisticile Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud. În plus, potrivit conducerii instituției, media de vârstă a persoanelor diagnosticate cu diabet a scăzut, fiind înregistrate cazuri la persoane tot mai tinere.

Peste 10.000 de bistrițeni au beneficiat de tratament anul trecut, sumele totale decontate de CJAS pe Programul Național de Diabet Zaharat fiind de aproximativ 20 de milioane de lei. Costul mediu per bolnav diferă în funcție de tipul acestuia. Cel mai mare cost a fost cu pacienții cu tratament mixt (atât pastile, cât și insulină) – 2.561 lei. Costul mediu pentru un pacient dependent de insulină a fost anul trecut de 1.487 lei, iar pentru pacientul cu medicație orală a fost de 579 lei.

Camelia Ilișuan, președintele director-general al CJAS Bistrița-Năsăud, a precizat că numărul de cazuri este în continuă creștere de la an la an. ”Ceea ce este mai tragic este că scade media de vârstă la care se pune diagnosticul. De exemplu, la diabetul de tip II, unde se merge mai mult pe pastile sau uneori în  combinaţie pastile cu insulină, care se diagnostica de regulă cam după vârsta de 50 de ani, acum sunt pacienți sub 40 de ani diagnosticați”.