În urma unui studiu publicat în martie 2020 în Mayo Clinic Proceedings s-a constatat că la persoanele cu diabet de tip 2, exercițiile fizice regulate pot reduce dependența de medicamentele orale care scad glucoza și dependența de insulină. Și, potrivit unui studiu publicat în noiembrie 2015 în The Lancet, activitatea fizică crescută poate ajuta la inversarea prediabetului.

Potrivit Asociației Americane a Diabetului, adulții cu diabet zaharat de tip 2 ar trebui să efectueze cel puțin 150 de minute de activitate fizică de intensitate moderată până la intensă pe săptămână.

În mod ideal, exercițiul săptămânal ar fi repartizat pe cel puțin trei zile, fără a trece mai mult de două zile fără o formă de activitate fizică. Pentru cei care fac exerciții de intensitate ridicată, durate mai scurte de 75 de minute pe săptămână pot fi suficiente.

Antrenamentele săptămânale ar trebui să includă rezistență sau forță, efectuate cu pauză de 1 zi între antrenamente. Cercetările arată că efectuarea atât a exercițiilor aerobice (cunoscute și sub denumirea de antrenamente cardio), cât și a antrenamentelor de forță sunt benefice pentru îmbunătățirea nivelului de insulină.

Exercițiile fizice ajută la gestionarea prediabetului și a diabetului de tip 2 prin scăderea nivelului de glucoză din sânge și îmbunătățirea sensibilității la insulină în tot organismul.

Un beneficiu imediat al exercițiului fizic este scăderea nivelului excesiv de ridicat de zahăr din sânge. Exercițiile fizice declanșează absorbția glucozei din sânge în mușchii și organele care lucrează. Acesta este un motiv pentru care experții sunt de acord că persoanele cu niveluri ridicate de zahăr din sânge trebuie să facă mișcare după masă.

Când vine vorba de gestionarea zahărului din sânge, mușchii sunt în mod constant subestimați.

După masă, 70-80% din glucoza din corpul se îndreaptă către mușchi. Cu cât masa musculară este mai mică, cu atât se împiedică mai mult capacitatea de a elimina glucoza din sânge. Pe de altă parte, cu cât se mențin mai mult mușchii pe tot parcursul procesului de îmbătrânire, cu atât vor fi mai mulți receptori de insulină.

Pierderea a doar 5 până la 10% din greutatea corporală poate îmbunătăți A1C, care este media de două până la trei luni a nivelului de zahăr din sânge, potrivit John Hopkins Medicine.

Cum ajută exercițiile fizice să prevină complicațiile diabetului de tip 2?

Iată câteva dintre principalele moduri în care activitatea fizică combate complicațiile legate de rezistența la insulină:

  • Îmbunătățirea sănătății vasculare
  • Scăderea inflamației
  • Reduce colesterolul și tensiunea arterială
  • Restabilirea funcției nervoase
  • Stimularea articulațiilor

În afară de gestionarea nivelului de zahăr din sânge și insulină, exercițiile fizice regulate încetinesc, opresc și, în unele cazuri, chiar inversează efectele pe termen lung care apar din cauza progresiei diabetului de tip 2.

Material preluat și tradus de pe: https://www.everydayhealth.com/type-2-diabetes/how-exercise-helps-prevent-and-manage-type-2-diabetes/