Grupul farmaceutic Novo Noridisk a anunțat că Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a aprobat insulina cu administrare săptămânală. Aceasta este o noutate absolută, la un secol de la descoperirea insulinei, și o revoluție în viața pacienților diabetici pentru că într-un an vor trece de la un minim de 365 de injecții la 52.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) „a acordat autorizație insulinei săptămânale, prima din lume indicată pentru tratamentul diabetului la adulți. O inovație fără precedent la 101 de ani de la descoperirea insulinei, de către fiziologul român Nicolae Paulescu, care ar putea avea un impact pozitiv asupra managementului diabetului și ar putea schimba calitatea vieții pacienților.” Pentru că „într-un an, de la minim 365 de injecții trecem la 52”.

Astăzi, terapia cu insulină impune pacientului să administreze insulină cel puțin o dată pe zi, cu un impact care variază de la managementul terapiei în sine până la sfera socială, profesională și psihologică a persoanei cu diabet zaharat și a familiei acesteia. Numărul de injecții poate reprezenta un obstacol major în ceea ce privește calitatea vieții și aderarea la terapie. De altfel, datele arată că 50% dintre persoanele cu diabet zaharat care necesită terapie cu insulină întârzie începerea tratamentului cu mai mult de 2 ani, cu repercusiuni asupra managementului patologiei și complicațiilor acesteia.

 

Efectele pozitive ale injecției săptămânale

În studiile clinice de fază 3, insulina săptămânală a permis o scădere a glicemiei (măsurată ca modificare a hemoglobinei glicate HbA1c) în comparație cu insulina bazală zilnică, promovând controlul glicemic la persoanele cu diabet zaharat de tip 2. Sunt boli cronice netransmisibile legate de stilurile de viață și de contextul în care trăim, cu impact și asupra calității relațiilor sociale, subliniază Novo Nordisk.

O terapie care trece de la administrarea zilnică la administrarea săptămânală, cu o economie considerabilă a numărului de stilouri folosite, oferă un răspuns concret în ceea ce privește sustenabilitatea mediului, favorizând reducerea emisiilor de CO2” , se arată în comunicat.

Aprobarea de către EMA a noii insuline săptămânale anunță o revoluție pentru persoanele cu diabet zaharat în terapia cu insulină. Reducerea frecvenței injecțiilor, prin simplificarea tratamentului, promite îmbunătățirea aderenței terapeutice, permițând în final un control glicemic mai bun. În plus, frecvența injecțiilor cu insulină a fost întotdeauna una dintre cauzele problemei veche a inerției terapeutice în diabetologie, de multe ori din cauza profesioniștilor și a pacienților care au întârziat începerea terapiei cu insulină, îngrijorați de complexitatea procesului de tratament,” susține profesorul Riccardo Candido, președintele Asociației Medicilor Diabetologi din Italia.

 

Sursa: Corriere della Sera