Dr. Stefan Busnatu, medic cardiolog, Spitalul Clinic de Urgență Bagdasar-Arseni: “Diabetul cauzează și apariția insuficienței cardiace, de cele mai multe ori prin boala cardiacă ischemică și anume prin infarctul de miocard. Asociat, din păcate, prin toate manifestările pe care le produce hiperglicemia și nivelul crescut de insulină, el practic accelerează procesul aterosclerotic de depunere a colesterolului pe vase și îngustarea progresivă a acestora. Diabetul contribuie și prin alte mecanisme la degradarea inimii, mai exact din cauza mecanismelor sistemice și hormonale ajunge să hipertrofieze, adică să îngroașe mușchiul cardiac, să-l rigidizeze, sa-l fibrozeze și să îl facă să nu mai funcționeze corespunzător.”

 

A șaptea ediție Interdiab

Asociaţia pentru Studii Reno-Metabolice şi Nutriţionale (ASRMN) a organizat în perioada 3-6 martie 2021 cea de-a șaptea ediţie a Conferinţei Internaţionale Managementul Interdisciplinar al Diabetului Zaharat şi al Complicaţiilor Sale (InterDiab), eveniment desfășurat în premieră ONLINE.

Ediţia InterDiab 2021 a avut ca temă centrală Implicaţiile diabetului zaharat în medicina internă. Ca în fiecare an, au fost organizate sesiuni interdisciplinare de: cardiologie, endocrinologie, nefrologie, diabetologie, dar şi alte specialităţi conexe.

Conferința a fost organizată în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București, Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Institutul Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice ”Prof. Dr. N.C. Paulescu”, Societatea Română de Cardiologie, Societatea Română de Endocrinologie și Societatea Română de Nefrologie.