”Avem o evoluție fantastică în ultima sută de ani! Gândiți-vă că de 3000 de ani nu exista nici o soluție pentru acești oameni care aveau diabet!”, a declarat dr. Simona Carniciu, medic diabetolog, nutriție și boli metabolice, proprietar Corposana, în cadrul webinarului ”Insulina 100: Călătoria, Moștenirea și Drumul înainte” organizată de comunitatea Rodiabet în parteneriat cu comunitatea asociațiilor de pacienți – Caspa.ro.
Întâlnirea a avut loc în decembrie 2021 și este parte a unui proiect special dezvoltat pentru a marca 100 de ani de la momentul descoperirii insulinei, în anul 1921.
”Istoria diabetului datează de peste 3000 de ani, când egiptenii au descoperit această condiție care, prin urinare excesivă, sete și slăbire ponderală însemna ceea ce astăzi știm că este diabetul. Iar pentru că atunci nu se cunosteau multe despre medicina, tratamentele erau destul de simple. Insa, sunt tratamente care au rămas și astăzi parte din tratamentul integrativ al diabetului zaharat. Când spun acest lucru mă gândesc la partea aceea de regim alimentar în care sunt incluse multe vegetale, în special cele verzi, o dietă bazată pe puțini carbohidrați și fastingul”, a continuat dr. Simona Carniciu să povestească pe scurt lunga istorie a diabetului.
Nicolae Paulescu, românul care a descoperit insulina
Gândurile tuturor celor prezenți la întâlnire s-au îndreptat și către Nicolae Paulescu, românul care a făcut primele cercetări și a avut primele reușite în identificarea insulinei, pe care el o numea pancreanină. ”După ce Paulescu a făcut aceste experimente, începând din anul 1916, a venit războiul mondial și din păcate, nu a apucat să le ducă la bun sfârșit și să implementeze tratamentul la oameni. Aceste lucruri au fost făcute de cei din echipa canadiană și sunt motivul pentru care au luat și Premiul Nobel (este vorba despre Frederick G. Banting şi John J. R. Macleod). Paulescu a început, canadienii au concretizat și au tratat primul pacient diabetic în 1922”, a continuat povestea drumului insulinei dr. Simona Carniciu, trezorier al Asociației Medicale Române.
Pacientul diabetic este acum mult mai bine îngrijit
Dr. Simona Carniciu ne-a povestit cum a evoluat medicația dar și abordarea diabetului în anii care au urmat descoperirii insulinei. ”Ulterior au început să apară tot felul de medicamente și pentru diabetul de tip 2, iar lucrurile s-au schimbat. Cercetătorii au învățat din ce în ce mai multe lucruri despre diabet, despre cum acționează și mai ales, cel mai important, despre ce se întâmplă, dacă nu ești echilibrat din punct de vedere metabolic, dacă nu urmezi acel stil de viață, pe care mulți dintre pacienți, chiar și din ziua de azi, îl neglijează și anume: tratament, mișcare și regimul alimentar. Toți acești factori sunt deosebit de importanți ca să ai o acoperire completă a tot ce înseamnă această boală.”
Iar anii care au urmat și toate cercetările din domeniu au avut efecte semnificative asupra calității vieții persoanelor cu diabet. ”Pacientul diabetic este mult mai bine îngrijit, iar în ultima vreme s-au descoperit tratamente care nu acționează doar asupra efectului metabolic sau al problemelor metabolice, ci acționează și asupra complicațiilor, care de fapt sunt cele care îngreunează viața și duc la o calitate foarte slabă a vieții”, susține dr. Simona Carniciu.
Despre programul INSULINA 100: Călătoria, Moștenirea și Drumul înainte
Anul 2021 marchează centenarul descoperirii insulinei, considerată una dintre cele mai mari realizări medicale din toate timpurile, care continuă să salveze milioane de vieţi în întreaga lume. Pentru a onora acest moment și a pune în evidență drumul și progresul înregistrate din acel punct până în 2021 alături de provocările pe care viitorul le dezvăluie, comunitatea RoDiabet organizează o serie de 10 întâlniri în parteneriat cu diverse comunități dezvoltate de Oameni și Companii.
Întâlnirea din 20 decembrie a fost proiectul comun RoDiabet – Caspa.ro, fiind dedicată asociațiilor de pacienți și persoanelor cu diabet. Susțin acest proiect educațional partenerii Novo Nordisk, Regina Maria, Alliance Healthcare și Farmaciile Alphega.
RoDiabet este o comunitate administrată de Oameni și Companii. Oameni și Companii – OSC este un ecosistem avansat de marketing care integrează peste 130 comunități business și profesionale și 35 de platforme digitale proprii asociate acestor comunități. Toate comunitățile OSC: aici. Toate platformele OSC: aici. Portofoliul OSC: aici.