O rețea de centre de terapie a durerii, nuclee independente funcțional, dezvoltată în toată țara și bazată pe specialiști bine pregătiți, capabili să creeze o punte între tratament  conservator și operație. Acesta este obiectivul pentru următorii 3-4 ani al Nord-Grupul Medical Provita, potrivit fondatorului companiei, Dr. Ovidiu Palea, Medic Primar Anestezie și Terapie Intensivă, MD, FIPP® (Fellow of International Pain Practice) certificat de World Institute of Pain® (WIP). ”Sperăm ca și spitalele publice să aibă centre de terapia durerii, care să susțină pacienții cu durere cronică”, a mai spus acesta, în cadrul Webinarului ”Terapia durerii în oncologie – metode integrate inovative pentru reducerea durerii”, de joi, 25 mai.

Când durerea devine parte din viață

”O descriere simplă a ceea ce facem este: o punte între tratamentul  conservator și operație. Pacienții oncologici sunt cei mai complecși, pentru că toată viața trăiesc cu spaima ca orice simptom este legat de cancer. Dar acesta nu mai este boala fatală de acum 20 de ani, sunt mulți pacienți vindecați și sunt mulți care trăiesc ani de zile cu terapii moderne, iar durerea devine parte din viață, în diverse forme, și atunci vine terapia durerii să ajute, alături de oncolog, care este șeful echipei terapeutice”, a arătat Dr. Ovidiu Palea.

Efort de un deceniu

Potrivit acestuia, eforturile de a crea această rețea dedicată terapiei durerii au început în urmă cu un deceniu: ”Ceea ce a fost greu și a durat 10 ani, a fost să strângem sub un singur acoperiș foarte mulți specialiști, care comunică între ei și, practic, abordarea multidisciplinară să devină regulă. Vom deschide un nou spital în nordul Bucureștiului, în zona Pipera, care va avea 20.000 de mp și care va avea ca vârf de lance oncologia. În momentul de față, din echipa multidisciplinară a terapiei durerii fac parte: neurologi, psihologi, nutriționiști, chirurgi, oncologi, kineto-terapeuți, specialiști ai durerii, neurochirurgi, reumatologi. Toate acestea pentru că, atunci când medicamentele nu mai merg, intră în rol terapia durerii.”

Importanța mecanismului durerii

”Este foarte important să pricepem mecanismul durerii, atunci când evaluăm pacientul, să comunicăm pacientului ce așteptări avem și cel mai important lucru în alegerea terapiei corecte este dialogul cu echipa de oncolog și terapeut, în ceea ce privește așteptările de viață ale pacientului. În oncologie, ne trebuie tratament rapid, pentru că nu avem timp să așteptăm. Iar soluția este munca în echipă, pentru că fără echipă nu poți obține nimic. Ai nevoie de suport rediologic pentru că lucrurile sunt ghidate și țintite, iar tehnologia avansează de la an la an cu soluții la care nici nu ne gândeam și cred că suntem la începutul unei ere majore în durerea oncologică”, a mai spus Dr. Palea.

 

Webinarul „Terapia durerii în oncologie – metode integrate inovative pentru reducerea durerii” a fost organizat în cadrul platformei EventsOnline.ro, cu suportul Nord-Grupul Medical Provita.

EventsOnline.ro este un produs Oameni și Companii.