“În cazul persoanei care suferă de diabet atenția în prevenția și tratarea gripei trebuie să fie și mai crescută. Atât persoanele care suferă de diabet zaharat tip 1 cât si tip 2, sunt predispuși la dezvoltarea unor complicații periculoase în cazul în care se îmbolnăvesc de gripă”, este atenționarea doamnei Dr. Oana Pop, medic specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice la Hyperclinica Medlife Oradea.
Gripa reprezintă o afecțiune respiratorie contagioasă cauzată de infecția cu un virus gripal. Se estimează că în Uniunea Europeană și Spațiul Economic European se infectează anual cu virusuri sezoniere gripale până la 50 milioane de oameni. Pe lângă epidemiile sezoniere, ocazional pot apărea virusuri gripale noi care pot cauza pandemii.
Simptomele cele mai frecvente sunt:
- Febră și/ sau stare febrilă
- Dureri de cap
- Dureri musculare
- Secreții nazale
Complicațiile gripei pot fi pneumonia și encefalita – inflamația creierului. Gripa se poate transmite ușor pe calea aerului prin stropi de fluide, răspândiți prin tuse, strănut etc. Persoanele cele mai afectate pot fi vârstnicii, copiii, femeile gravide și persoanele cu imunitate compromisă.
Conform “Centers for Disease Control and Prevention“ persoanele care suferă de diabet zaharat prezintă un sistem imunitar mai vulnerabil în fața infecțiilor. Se știe că orice infecție în corp va duce la creșterea glicemiei cu un profil glicemic alterat si control glicemic precar. În cazul acestor persoane se recomandă în special vaccinarea antigripală dar si vaccinarea împotriva pneumococului, deoarece aceste persoane pot dezvolta ca și complicație pneumonie/ bronhopneumonie care poate fi chiar fatală.
“Este esențial ca în perioada de infecție cu virusul gripal aceste persoane să își monitorizeze glicemia tot la 3-4 ore, cu ajustarea dozelor de insulină, în cazul în care se urmează un tratament cu insulina. Alimentația trebuie să fie cat mai nutritivă, cu indice glicemic scăzut și bogată în fibre. Hidratarea este esențială.
În cazul în care persoana cu diabet nu poate să își mențină sub control glicemia se recomandă control la medic specialist sau chiar internare pe secția de specialitate”, recomandă doamna Dr. Oana Pop, medic specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice la Hyperclinica Medlife Oradea.
Sursa: vaccination-info.eu
Sursa foto: Claudiu Szabo