La începutul acestui an, Dr. Oana Pop, medic specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice la Hyperclinica Medlife Oradea, a obținut, în urma unui efort complex și de durată, dreptul de liberă practică din postura de medic și în Germania.

După cum a explicat Dr. Oana Pop într-un interviu pentru portalul MedicalManager.ro, approbationul sau dreptul de liberă practică în Germania presupune cunoașterea limbii germane la nivel avansat și cunoașterea părții medicale cu termeni de specialitate tot la nivel avansat.
„Pentru ca un medic român să ajungă la a susține examenul de liberă practică în Germania trebuie să dețină o diplomă de la un institut lingvistic gen Goethe, Telc, care să ateste că medicul are cel puțin nivelul B2 de cunoaștere a limbii germane. Această diplomă este cea care asigură acceptarea dosarului pentru susținerea examenului la colegiul medicilor în landul în care dorește medicul să meargă, de exemplu Bavaria. Pentru a se trece acest examen este necesar un nivel C1 de germană medicală, cu alte cuvinte nivel avansat de germană“.
Examenul durează o oră și are trei părți: partea de anamneză medicală, care durează 20 minute, partea de redactate a scrisorii medicale, care durează tot 20 minute și tot 20 minute partea de prezentare de caz cu șeful de secție.

„După care se primește o coală cu 12 cuvinte de specialitate, pe care medicul trebuie să le explice astfel încât să le înțeleagă pacientul. La acest examen se poate înscrie orice absolvent de medicină care deține un nivel de cel puțin B2 de limba germana uzuală și nivel C1 de limba germana medicală. Este un examen greu, dar cu multă muncă se poate obține!“, explică medicul orădean.

Potrivit acesteia, marea majoritate a celor care susțin acest examen sunt medici care doresc să profeseze în afara țării. Majoritatea care îl susțin sunt deja stabiliți in Germania și poate au chiar un post într-un spital! Pentru mine personal a lua dreptul de libera practica în Germania a fost o dorință a mea, fiind vorbitoare de limba germană la nivel avansat“, mai spune Dr. Oana Pop.

Reputatul specialist în diabet zaharat, nutriție și boli metabolice are și un mesaj de încurajare pentru tinerii medici care doresc să obțină această certificare internațională.

„În primul rând, trebuie cunoscută bine limba germană vorbită și e nevoie de mult studiu pe partea medicală. Eu, pentru a obține acest drept, m-am pregătit timp de un an, zi de zi. Am învățat de la zero din nou toată medicina în germană, am investit timp și bani într-un profesor specializat în pregătirea pe partea medicală, profesor german. Cursurile le realizam online și mă pregăteam zilnic. Nefiind medic care sa aibă post in Germania și nici cu locație în Germania, munca depusă a fost dublă față de unul care deja era stabilit acolo și avea contact zilnic atât cu limba germană vorbită, cât și cu cea medicală. Ca atare, este nevoie de multă muncă, determinare și ambiție și totul se obține!“