”Tulburarea de somn poate să ducă la obezitate și dislipidemie, la rezistență la insulină, dar și invers, obezitatea este factor de risc pentru apneea de somn, deci relația este tot timpul în ambele sensuri”, a explicat dr. Mihaela Oros celor prezenți la dezbaterea profesională Management Modern al Obezității din 22 martie 2022.

Explicația legăturii strânse între somn și obezitate este legată de ritmul circadian. Oamenii funcționează în alternanța lumină-întuneric, adică stare de veghe – stare de somn. Ritmul lumină-întuneric ne aliniază și ne guvernează ritmurile endogene, iar acest ritm circadian pe care noi îl resimțim în diferite moduri fiziologice, este reglat la nivel molecular”, susține dr. Oros, de la Centrul de Somnologie organizat în cadrul Ponderas Academic Hospital din Rețeaua Regina Maria.

”Lumina pătrunde prin retină la nivelul nucleului suprachiasmatic, acest centru al creierului cu funcție de „ceas intern” din hipotalamus, iar de aici, prin diferite semnale neurale sunt transmise informații de coordonare întuneric-lumină către celelalte organe, care formează ceasurile așa zis periferice. Practic toate organele vor primi această informație de la nucleul suprachiasmatic, acest ceas central. „Rolul principal este de a sincroniza astfel funcționarea noastră, modul în care atât metabolismul, cât și partea de fiziologie se sincronizează la momentul zilei, la mediul și ritmul exterior”, a continuat explicațiile dr. Oros.

Legăturile dintre obezitate și somn

Ritmul circadian are o importanță deosebită asupra multor procese fiziologice din organism, inclusiv asupra somnului, a alimentației și a multor reglări metabolice.

”Alimentația este un modulator important, chiar decisiv, al ceasului intern, astfel că metabolismul și ceasul circadian sunt împletite în mod complex, iar dereglarea circadiană are legătură cu creșterea apetitului, cu susceptabilitatea de a dezvolta diabet, obezitate și, în general, sindrom metabolic. S-au realizat studii conform cărora desincronizarea ritmului circadian afectează grav funcțiile organismului, iar patologiile de tip insomnii, tulburări de ritm circadian pot să fie însoțite de tulburări alimentare și de afectare metabolică”, susține dr. Mihaela Oros. 

O altă patologie de somn este sindromul de apnee în somn de tip obstructiv, în care obezitatea este un factor de risc major pentru dezvoltarea și progresia sindromului de apnee în somn de tip obstructiv, atât la adulți, cât și la copii. ”Prevalența sindromului de apnee în somn de tip obstructiv la persoanele cu obezitate este de două ori mai mare față de cele fără obezitate”, atrage atenția dr. Mihaela Oros. 

DespreObezitate.ro

Comunitatea DespreObezitate.ro reunește specialiști, diabetologi, nutriționiști, cardiologi, endocrinologi, psihologi dar și persoane obișnuite preocupate de creșterea cazurilor de obezitate la nivel mondial.  Din decembrie 2020 comunitatea are la dispoziție propria platformă digitală, www.despreobezitate.ro, de unde pleacă lunar un newsletter cuprinzând principalele informații postate pe platformă. Vă puteți abona în mod gratuit prin completarea formularului de aici: https://www.despreobezitate.ro/newsletter/. Periodic membrii Comunității DespreObezitate.ro se reunesc pentru a discuta teme de interes.  Comunitatea DespreObezitate și activitățile acesteia sunt organizate cu susținerea partenerilor Novo NordiskRegina MariaAlliance Healthcare RomâniaAlphega Farmacie, și Liamed.

Comunitatea OSC – DespreObezitate este o comunitate dezvoltată de Oameni și Companii. Oameni și Companii-OSC oferă soluții de marketing utilizând un ecosistem propriu de +130 comunități business sau profesionale si platforme digitale asociate. O listă cu aceste platforme puteți vedea aici. O listă de comunități, aici