În multe țări, inclusiv România, nu există un program structurat adresat Bolii cronice de rinichi (BCR), deși organizațiile internaționale din domeniul sănătății recunosc BCR ca fiind o problemă de sănătate publică”, declară Dr. Lavinia Brătescu, Medic Primar Nefrologie și Medic Șef al Clinicii de Nefrologie și Dializă Diaverum Morarilor din București, într-un interviu acordat platformei Nefrologia.ro.

Se estimează că în 2040, boala cronică de rinichi va fi a 5-a cauza de deces la nivel global

”Boala cronică de rinichi este o afecțiune din ce în ce mai frecventă. La nivel mondial, prevalența și incidența Bolii cronice de rinichi (BCR) este într-o continuă creștere: 850 de milioane de persoane au o formă de afectare renală, iar prevelența este de aproximativ 11%.”

Medicul specialist consideră că pentru a scădea pevalența acestei afecțiuni, acțiunile trebuie să atingă 3 niveluri: ”În primul rând nivelul comunității pentru a crește gradul de conștientizare și înțelegere asupra acestei boli. Al doilea nivel este cel al profesioniștilor din sănătate, pentru că încă există o instruire deficitară în ceea ce privește recunoașterea și abordarea pacienților cu BCR. Ultimul nivel pe care trebuie să se concentreze acțiunile este cel al factorilor de decizie în domeniul sănătății publice. Consider că această afecțiune poate exista pe agendele guvernamentale de sănătate și apoi în organizarea de programe structurate adresate acestei boli, doar dacă prevenția este pusă în prim plan”.

Lipsa programelor de prevenție împiedică depistarea pacienților cu boli renale

Potrivit Dr. Lavinia Brătescu depistarea pacienților cu boli renale și instituirea terapiei în stadiile cele mai precoce este împiedicată de lipsa programelor de prevenție: ” În primul rând lipsesc programele structurate de prevenție, prin acestea înțelegând atât acțiunile medicale, dar și susținerea financiară a unui astfel de program. Astfel, din păcate, încă în foarte multe cazuri, pacienții sunt depistați în stadii avansate ale afectării renale, când intervențiile terapeutice curative nu oferă beneficii, însă chiar și în aceste stadii, referirea pacientului către nefrolog, poate întârzia inițierea dializei și poate scădea morbiditatea și mortalitatea acestor pacienți.”

”Pacientul dializat creează un soi de retinere în a i se acorda un act medical complet”

”Deoarece o mare parte din activitatea mea are legătură cu îngrijirea pacienților aflați în program de supleere renală prin dializă, vă pot spune că încă există o rezistență crescută în a putea referi și trata pacientul dependent de dializă, în cadrul altor specialități, pentru diverse nevoi medicale ale acestuia: cardio-vasculare, chirurgicale, etc. Pacientul dializat, pentru că este un pacient care de cele mai multe ori asociază comorbidități serioase, iar terapiile vor trebui adaptate acestei situații, creează un soi de reținere în a i se acorda un act medical complet”, explică medicul nefrolog.

Un program structurat de prevenție a Bolii cronice de rinichi este cheia succesului

Întrebată cum s-ar putea îmbunătăți accesul la testele și examenele pentru evaluarea funcției renale, Dr. Lavinia Brătescu a răspuns: ”Cred că un program structurat de prevenție a Bolii cronice de rinichi este cheia succesului, program care să conțină și protocoale de lucru interdisciplinare, pentru ca pacientul cu o astfel de afecțiune are mare nevoie de îngrijire multidisciplinară. Dar încă o dată menționez, este nevoie de o implicare de la nivelul factorilor de decizie din domeniul sănătății și de susținerea financiară a unui astfel de program”.

”Compania Diaverum derulează de doi ani, un Program de Prevenție adresat Bolii cronice de rinichi, program care include diagnosticarea, tratamentul și monitorizarea pacienților cu această afecțiune, precum și organizarea unor webinarii adresate în special colegilor din alte specialități, medicilor de familie și colegilor din specialitățile conexe: diabetologie, cardiologie și medicină internă, în scopul conștientizării și abordării corecte a pacienților cu Boala Cronică de Rinichi. În cele 27 de cabinete de nefrologie Diaverum din România, se află în monitorizare peste 4.500 de pacienți cu Boală Cronică de Rinichi”, concluzionează Dr. Lavinia Brătescu, care este și coordonator național al Programului de Prevenție Diaverum România.