Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), aproximativ 422 de milioane de persoane la nivel global au diabet, 90-95% dintre aceste cazuri fiind diabet de tip 2. Deși în prezent nu există un tratament pentru diabetul de tip 2, unele persoane reușesc să inverseze diabetul de tip 2 prin modificări ale dietei și prin pierderea în greutate.

În timp ce diabetul de tip 1 nu poate fi prevenit, multe cazuri de diabet de tip 2 pot fi prevenite sau întârziate prin schimbări în stilul de viață, inclusiv pierderea în greutate, o dietă sănătoas și exerciții fizice regulate.

Cercetătorii de la Universitatea din British Columbia spun că reducerea consumului de carbohidrați la micul dejun poate ajuta persoanele cu diabet de tip 2 să își controleze mai bine nivelul de zahăr din sânge pe tot parcursul zilei.

Diabetul de tip 2 și carbohidrații
Carbohidrații sunt nutrienți esențiali pe care organismul îi transformă în glucoză pentru energia de care are nevoie pentru a funcționa.

Există două tipuri principale de carbohidrați:

Carbohidrații simpli au o structură chimică de bază și sunt foarte ușor de digerat de către organism. Printre exemplele de carbohidrați simpli se numără fructele, produsele lactate și alimentele zaharoase procesate, cum ar fi bomboanele, sucurile și zahărul.

Consumul de carbohidrați simpli poate crește nivelul de zahăr din sânge al organismului, iar la o persoană cu diabet de tip 2 crește riscul de complicații diabetice.

Organismul are nevoie de mai mult timp pentru a procesa carbohidrații complecși, astfel încât aceștia nu vor provoca creșteri ale nivelului de zahăr din sânge. Exemple de carbohidrați complecși includ legumele, fasolea, leguminoasele și cerealele integrale.

De ce să reduceți consumul de carbohidrați în timpul micului dejun?
În acest studiiu , Dr. Little și echipa sa s-au concentrat pe reducerea carbohidraților doar în timpul micului dejun, deoarece o dietă completă cu un conținut scăzut de carbohidrați este greu de ținut pe termen lung.

“Conceptul general este că nivelurile de zahăr din sânge de la micul dejun sunt cele mai mari după micul dejun în cazul diabetului de tip 2, din cauza conținutului ridicat de carbohidrați al mesei, care fac ca intoleranța la glucoză să fie cea mai gravă dimineața (în cazul diabetului de tip 2)”, a declarat el pentru MNT.

“Știm că creșterea glicemie după masă sunt legate de complicațiile diabetului, în special de deteriorarea vaselor de sânge. Evitarea acestor creșteri pe parcursul zilei reduce riscul de complicații microvasculare, cum ar fi retinopatia și hipertensiunea arterială”, a adăugat Dr. Little.

Carbohidrații consumați la micul dejun au impact asupra întregii zile

La finalul studiului, oamenii de știință au constatat, de asemenea, că nivelul de zahăr din sânge al celor din grupul cu un nivel scăzut de carbohidrați nu a variat foarte mult pe parcursul zilei, ceea ce sugerează că un mic dejun cu un nivel scăzut de carbohidrați ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge pe tot parcursul zilei.

Cercetătorii spun că un mic dejun mai bogat în grăsimi și proteine poate avea un impact și asupra obiceiurilor alimentare pe parcursul zilei.

Dr. Little a spus că aceste descoperiri ar putea ajuta medicii să ia în considerare posibilitatea de a recomanda un mic dejun cu conținut scăzut de carbohidrați persoanelor cu diabet de tip 2.

Recomandarea de a consuma un mic dejun cu conținut scăzut de carbohidrați pare a fi o strategie dietetică simplă pentru a îmbunătăți mai multe variabile de monitorizare continuă a glucozei  la persoanele care trăiesc cu T2D.

Studiul integral pe: American Journal of Clinical Nutrition.

Material preluat și tradus de pe Medicalnewstoday.com.