Diabetul zaharat de tip 2 crește riscul apariției multiplelor afecțiuni de sănătate, inclusiv a diferitelor forme de cancer; cu toate acestea, mecanismele responsabile pentru această asociere rămân neclare.

Un studiu recent publicat în revista BMC Medicine explorează riscul dezvoltării cancerului la diabetici.

 

Diabetul și riscul de cancer

Diabetul zaharat de tip 2 este o boală metabolică care este cauzată atât de factori genetici, cât și de mediu. Studiile epidemiologice ample au indicat un risc mai mare de cancer de ficat, pancreas, uter, colon, rect, sân și vezică urinară la persoanele cu diabet.

Diabetul este asociat cu boli microvasculare, cea mai frecventă manifestare fiind retinopatia diabetică (RD), care este cea mai semnificativă cauză a pierderii vederii la vârsta mijlocie. Mulți factori contribuie la dezvoltarea acestei afecțiuni, inclusiv nivelul ridicat de zahăr din sânge, niveluri ridicate de produse finale toxice de glicație avansată și activarea mai multor căi care sunt, de asemenea, comune pentru dezvoltarea cancerelor.

Fenomene obișnuite, cum ar fi stresul oxidativ, inflamația, anomaliile vasculare și formarea de noi vase de sânge sunt, de asemenea, incriminate în dezvoltarea cancerelor și retinopatiei diabetice. Astfel, un control mai bun al glicemiei ar putea reduce incidența cancerului la această populație.

Actualul studiu retrospectiv a implicat analiza datelor din Baza de date națională de cercetare a asigurărilor de sănătate (NHIRD), Registrul Cancerului din Taiwan (TCR) și Registrul Național al Deceselor (NDR) din Taiwan între 1 ianuarie 2007 și 31 decembrie 2018.

Datele de la 3.111.975 și, respectiv, 22.208.395 de pacienți cu și, respectiv, fără diabet primar, au inclus inițial grupele diabet și non-diabet. Pacienții cu diabet cauzat de factori care pot provoca, de asemenea, în mod independent cancer, cum ar fi infecțiile virale hepatite B sau C, pacienții care au fost diagnosticați cu cancer înainte de diagnosticarea diabetului și cei care aveau douăzeci de ani sau mai tineri au fost excluși din studiu. Acest lucru a condus la un total de 1.751.457 de pacienți în ambele grupe cu diabet și non-diabet.

Pacienții cu diabet au fost, de asemenea, clasificati după prezența retinopatiei diabetice, care reflectă durata diabetului și gradul de control glicemic. Aceasta a fost clasificată în continuare ca proliferativă (RDP) sau neproliferativă (DRNP).

Incidența totală a cancerului a crescut cu 20% la pacienții cu diabet, cea mai mare creștere a riscului fiind observată pentru cancerele hepatice și ale pancreasului, urmate de cancerele cavității bucale, vezicii biliare, tractului reproducător feminin, rinichi și creier. Această creștere a riscului a variat între 25-34%, cu excepția cancerelor de rinichi, unde riscul a fost cu 44% mai mare.

Alte tipuri de cancer care au crescut moderat în risc cu 17-20% au inclus cancerele de stomac, piele și sân la femei și ale tractului urinar. Singurul cancer care a fost redus în cohorta de diabetici a fost cancerul esofagian.

 

Diabetul și retinopatia diabetică

Pacienții cu diabet zaharat și retinopatie diabetică au avut o incidență totală semnificativ mai mare a cancerului în comparație cu cohorta non-RD de 32% și, respectiv, 20%. Incidenta cancerului la ficat, mezoteliu, tract urinar si tesuturi moi a crescut în cazul celor cu diabet și RD.

Alte organe cu un risc moderat crescut de cancer au inclus cavitatea bucală, buzele, stomacul, colonul și pancreasul. Cancerele sistemului limfatic și ale măduvei osoase au fost, de asemenea, mai frecvente în rândul pacienților cu diabet zaharat cu DR.

Printre cei cu RD, riscul a fost cu 13% mai mare la cei cu RDP decât cei cu RDNP. Cancerele de stomac, ficat, organe feminine și tract urinar au fost mai frecvente la pacienții cu RDP în comparație cu cei cu RDNP. În mod similar, bărbații au avut un risc cu 25% mai mare decât femeile.

 

Concluzii

Diabetul este un factor de risc independent și semnificativ pentru dezvoltarea cancerului în general, precum și a cancerului în anumite zone. Acest risc este exacerbat la persoanele cu diabet zaharat care dezvoltă retinopatie diabetică, ceea ce poate fi atribuit nivelurilor semnificativ mai mari de factor de creștere seric al endoteliului vascular (VEGF) și angiopoietină-2 (Ang-2) la acești pacienți în comparație cu persoanele cu diabet nediagnosticate cu acaestă afecțiune.

Inflamația sistemică, care este adesea răspunsul la diabet, poate crește și riscul apariției diferitelor tipuri de cancer, inclusiv cele care afectează ficatul, pancreasul, colonul și sânul. În plus, numeroși mediatori inflamatori, inclusiv citokine și chemokine proinflamatorii, sunt eliberați în rtinopatie diabetică, ceea ce poate facilita, de asemenea, carcinogeneza.

 

 

Sursa: News-medical.net