Diabetes Science School este un eveniment de tip training intensiv, organizat de către Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, în parteneriat cu Societatea Română de Biostatistică și Metodologia Cercetării Științifice Medicale, care își propune pregătirea tinerilor medici diabetologi, implicați sau viitori implicați în cercetarea științifică medicală din aria de interes a diabetului zaharat, nutriției și a bolilor metabolice din România.

Participanții eligibili la eveniment sunt medici rezidenți (înscriși sau nu la studii doctorale) în specialitatea DZNBM și medici specialiști în DZNBM înscriși la studiile doctorale (medicii specialiști care dețin diploma de doctor în științe nu sunt eligibili pentru participare).

Toți participanții trebuie să aibă statutul de membru al SRDNBM: medicii rezidenți – membru asociat (necotizant) respectiv medicii specialiști înscriși la studiile doctorale – membru titular.

Organizatorul logistic al evenimentului este Sănătatea Press Group.

Pentru procesul de selecție a participanților trimiteți la adresa office@societate-diabet.ro un CV, o scrisoare de recomandare (semnată de coordonatorul de rezidențiat sau conducătorul de doctorat – după caz) precum și o scrisoare de intenție (maxim o pagină A4). În scrisoarea de intenție trebuie să motivați de ce sunteți interesați în a participa la un asemenea program de training precum și modul în care doriți să folosiți în viitor cunoștințele și abilitățile deprinse pe parcursul programului de instruire. Scrisoarea de intenție va reprezenta unul dintre principalele criterii evaluate în selecția participanților.

Coordonatorii cursului

Conf. Dr. Bogdan Timar – Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara

Conf. Dr. Cornelia Bala – Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj Napoca

Desfășurare și organizare

Science School este alcătuit din patru module intensive de instructaj, fiecare modul fiind compus din 16 ore de training (un total de 64 de ore de training). Filozofia de desfășurare a cursului este „from zero to hero”, filozofie care presupune că viitorii cursanți, la momentul înscrierii nu trebuie să aibă cunoștințe sau experiență în cercetarea științifică – dorința și motivația de a începe munca de cercetare sunt suficiente pentru participare. Cursul este gândit a începe de la 0, în final absolvenții fiind capabili să desfășoare într-o manieră independentă, corectă și completă o serie de sarcini specifice activității de cercetare medicală, existând de-a lungul cursului un focus și exemplificări pe probleme actuale de cercetare din aria diabetului zaharat și a bolilor metabolice.

Desfășurarea Science School (2019-2020)

Modulul 1 (18-20 ianuarie 2019. Locația: București).

Organizatori: Conf. Dr. Bogdan Timar, Conf. Dr. Cornelia Bala.

Lectori invitați:

  • Prof. Dr. Vladimir Bacârea – Președintele Societății Române de Biostatistică și Metodologia Cercetării Medicale
  • Asist. Univ. Dr. Costela Șerban – Disciplina de Biostatistică a UMF „Victor Babeș” din Timișoara

Tema centrală a modulului 1: Interpretarea critică a rezultatelor cercetării medicale. Conceptul din spatele numerelor.

În rezumat, modulul 1 va aborda următoarea problematică:

De la informație la cunoștințe în medicină. Cum interpretez critic pentru aplicarea asupra pacientului meu rezultatele obținute pe un grup de participanți într-un studiu medical. Conceptul care stă în spatele indicatorilor folosiți în prezentarea rezultatelor cercetării științifice medicale. Noțiuni de biostatistică prezentate într-o abordare non-matematică – echivalentul indicatorilor folosiți în fenomene bio-medicale. Principiul inferențierii statistice: când și cui sunt aplicabile rezultatele unui studiu științific.

PREZENTARE POST-EVENIMENT MODULUL 1

Modulul 2 (primăvara-vara 2019. Locația: to be confirmed)

Tema centrală a modulului 2: Make Science! Primii pași în cercetarea medicală originală

În rezumat, modulul 2 va aborda următoarea problematică:

Cum încep o cercetare în medicină: designul unui studiu bio-medical, calculul dimensiunii eșantionului, ghiduri de bune practici în cercetarea medicală. Noțiuni de etică a cercetării medicale; obținerea avizului de etică și consimțământul informat al pacientului. Colectarea și managementul datelor.

Aplicații practice: cum calculez indicatorii studiați în modulul 1.

PREZENTARE POST-EVENIMENT MODULUL 2

Modulul 3 (Data: Toamna-iarna 2019. Locația: to be confirmed).

Tema centrală a modulului 3: Diseminarea rezultatelor cercetării

În rezumat, modulul 3 va aborda următoarea problematică:

Folosindu-mă de rezultatele obținute conform celor abordate în modulul 2, cum scriu un articol științific medical? Cum prezint rezultatele la o conferință științifică: prezentarea orală, posterul. Procesul de peer-review.

Modulul 4 (Data: Iarna-primăvara 2020. Locația: to be confirmed)

Tema centrală a modulului 4: Step-up

Mai multe detalii pe https://societate-diabet.ro