Faptul că suferiți de diabet nu înseamnă că trebuie să limitați sau să renunțați total la a călători. Fie că este vorba de vacanțe sau deplasări în legătură cu munca dumneavoastră, diabetul nu trebuie să devină un obstacol. Însă planificarea înseamnă totul.

Luați vacanță, dar nu de la diabet

Vă place să planificați totul din timp, să pregătiți bagajele pe îndelete și să împachetați mai mult decât vă trebuie, doar ca să fie ”în caz de ceva”? Sau poate preferați să luați decizii de ultim moment, să aruncați în geantă câteva lucruri de strictă necesitate și să ieșiți pe ușă, în căutarea aventurii? În ambele situații, sigur trebuie să faceți loc în bagaje echipamentului dedicat managementului diabetului. Pentru că boala nu ia pauză. Ba, mai mult, călătoriile pot însemna mese neregulate, alimente cu care poate nu sunteți obișnuiți, și activitate mai intensă decât de obicei. 

Planificați înainte de plecare, pentru a vă bucura fără peripeții de experiența călătoriei.

Cum să ne pregătim de călătorie

Înainte de a pleca, chiar cu câteva săptămâni înainte, discutați cu medicul dumneavoastră, pentru că aveți nevoie să clarificați unele lucruri legate de sănătatea dumneavoastră. De asemenea, informați-vă cât mai bine cu privire la eventualele riscuri asociate cu deplasarea:

  • călătoriți în zone tropicale. Trebuie să faceți anumite vaccinuri?
  • ce anume acoperă asigurarea de călătorie?
  • cum să reacționați dacă vă îmbolnăviți în timpul călătoriei? Cum ajustați dozele de insulină?
  • cum ajustați dieta și/sau dozele de insulină, în cazul în care călătoriți către alte fusuri orare?
  • verificați dacă aveți nevoie de un atestat de diabet pentru controlul din aeroporturi. În Statele Unite există așa numitul card de notificare, pe care îl luați la dumneavoastră și astfel înlesniți trecerea prin controlul de securitate. Atenție și la pompa de insulină sau la monitorul de glucoză, care ar putea fi stricate de trecerea prin mașina cu raze X. Cereți ca acestea să fie inspectate manual.
  • luați cu dumneavoastră doze duble de medicamente și insulină, pentru a avea o rezervă în caz de situații neprevăzute. Informați-vă cu privire la denumirile locale ale medicamntelor pe care le folosiți, în zonele vizitate, ca în caz de nevoie să le puteți cumpăra la destinație și maracți pe hartă farmaciile și spitalele din apropierea locului în care veți sta.
În timpul călătoriei
  • transportați insulina în siguranță, într-o geantă de mână, unde să fie ferită de frig excesiv sau căldură prea mare. Tot în geanta de mână luați și medicamentele. Astfel evitați și pierderea lor, în cazul în care bagajul de cală se rătăcește sau întârzie.
  • purtați o brățară medicală pe care să scrie că aveți diabet și eventualele alte afecțiuni
  • aveți grijă la scăderea glicemiei. Verifcați nivelul glucozei la circa 3 ore și acceptați valori ușor mai ridicate, pentru a evita hipoglicemia. 
  • dacă sunteți la valon, verificați-vă glicemia la fiecare 2 ore. Dacă e scăzută, trageți pe dreapta, mîncați ceva cu carbohidrați care sunt asimilați rapid și, după ce glicemia ajunge șa normal, continuați călătoria. Evitați totuși deplasările de noapte, pentru că diabetul face dificilă adaptarea vederii de la lumina farurilor la întuneric.
  • în călătoriile cu mașina nu țineți insulina la căldură, ci într-o geantă frigorifică. Dar nu așezați fiolele direct pe gheață sau pe acumulatorul care răcește, pentru că pot îngheța și deveni nefolosibile. Nu lăsați în mașina parcată la soare dispozitivele de diabet, precum pompa de insulină sau monitorul de glucoză, pentru că se pot strica.
  • luați cu dumneavoastră gustări sănătoase, pentru că nu se știe ce fel de alimente găsiți pe drum
  • setați-vă o alarmă pentru luatul medicamentelor, în cazul în care călătoriți în alt fus orar.
  • aveți grijă la formarea cheagurilor de sânge. În special în avion, din cauza poziției de ședere, a altitudinii și a timpilor lungi petrecuți pe scaun, există riscul apariției trombilor. Ridicați-vă din scaun cât puteți de des și faceți câțiva pași pe culoar. Cât stați jos faceți exerciții cu gambele, ridicînd, pe rând, călcâiele și apoi vârfurile picioarelor. Flexarea labei piciorului de pe câlcâi pe vârf pune sângele în mișcare și reduce riscul de a face cheaguri. Beți și multe lichide, pentru că aerul uscat din avion vă dezhidratează mai mult decât în mod normal, ceea ce duce la îngroșarea sângelui și uscarea pielii. Întrebați medicul dacă este cazul să purtați ciorapi compresivi pe perioada zborului

 

Fără emoții la destinație
  • verificați-vă des glicemia, pentru a înțelege cum este afectată de schimbarea de ritm zilnic, de dieta nouă și de eventuala schimbare de fus orar
  • ajustați cantitatea de insulină și de medicamente, în funcție de cum se schimbă activitatea fizică în călătorie, față de zilele obișnuite de acasă. Dacă sunteți o persoană activă în mod normal și ați luat o vacanță unde stați toată ziua la umbră, e posibil să fie nevoie de reducerea cantităților, pentru a nu ajunge la hipoglicemie.
  • atenție la diaree, care vă poate pune sănătatea în mare pericol. Mai ales în țările în care igiena este precară, aveți grijă să nu mâncați decât alimente gătite și să beâi doar apă îmbuteliată.

Diabetul înseamnă o provocare pentru viața de zi cu zi și, cu atât mai mult, pentru o schimbare a programului, cum sunt călătoriile și vacanțele. Cu cât planificați mai în detaliu, cu atât sunteți mai bine pregătiți și relaxați. Nu vă mai rămâne decât să vă bucrați de noile experiențe.