Persoanele diagnosticate recent cu diabet sunt preocupate de stare lor de sanatate dar in acelasi timp si de alimentatia lor, fiind ingrijorati ca nu vor mai putea sa manance alimentele de care se bucurau inainte, inclusiv cerealele.
Cu toate acestea, exista multe tipuri de cereale pe care le pot consuma fara griji, atata timp cat tin cont de cateva reguli. In general, cerealele sunt bogate in carbohidrati, ceea ce poate duce la cresterea nivelului de glucoza din sange. Din acest motiv, daca o persoana prefera cerealele trebuie sa renunte la alte surse de carbohidrati din dieta sa.
La fel de importanta este si alegerea cerealelor potrivite, ideale sunt cele care nu contin zahar, astfel persoanele cu diabet vor putea consuma cereale mai des.
Sunt recomandate cerealele pentru bolnavii de diabet?
In cazul diabeticilor, alimentatia este extrem de importanta si nu trebuie sa excluda total unele alimente din dieta lor, dar pot fi atenti sa aiba o dieta echilibrata, nutritiva, care include alimente sanatoase precum si alimentele de care se bucurau inainte de a se imbolnavi.
Cele mai multe cereale sunt bogate in carbohidrati si zahar, ambele variante consumate in exces cresc riscul aparitiei unei glicemii ridicate.
Reducerea consumului de carbohidrati scade riscul de aparitie a complicatiilor legate de diabet, ajuta la pierderea in greutatea si la mentinerea unui nivel normal de glucoza in sange.
Persoanele cu diabet zaharat care doresc sa manance cereale ar trebui sa respecte urmatoarele reguli:
– Dimensiunea portiilor
– Reducerea altor alimente bogate in zahar si carbohidrati. De exemplu, daca la micul dejun se consuma cereale, pe parcursul zilei trebuie evitate gustarile zaharoase sau bogate in carbohidrati.
– Alegeti cereale integrale, sunt bogate in fibre si ajuta la controlul zaharului din sange.
– Monitorizarea glicemiei. Sunt cazuri in care unele persoane cu diabet nu pot tolera nici macar cereale cu continut redus de carbohidrati, in timp ce altele pot primi ocazional tratament cu zahar.
– Dieta echilibrata, consumul de fructe, legume si proteine slabe.
– Activitate fizica zilnic
– Atentie sporita la numarul de calorii. Chiar daca unele cereale au un continut scazut de carbohidrati, acestea pot avea un continut ridicat de calorii si nu ajuta deloc, mai ales pentru persoanele care vor sa piarda din greutate
Cele mai bune cereale pentru persoanele afectate de diabet :
– Cerealele cu continut scazut de zahar. Evitati cerealele destinate copiilor, deoarece contin mult zahar, de preferat sunt cerealele din grau intreg.
– Ovazul este o sursa excelenta de fibre. Consumati-l cu un pic de scortisoara, miere sau sirop de artar pentru mai multa aroma.
– Cereale care contin fructe si nuci
– Cereale bogate in tarate sau cereale integrale
Persoanele cu diabet trebuie sa evite consumul frecvent de cereale care contin mult zahar si le pot inlocui cu cele bogate in fibre si alti nutrienti:
– fructe
– proteine precum nuci și semințe
– cereale integrale
– vitamine fortificate cum ar fi B-12
In urma unei cercetari din anul 2012, s-a descoperit ca adoptarea unei diete bogate in fibre poate reduce nivelul de zahar din sange dar si nivelul de HbA1c (hemoglobina glicata). Nivelul hemoglobinei glicate reflecta media valorilor glicemice din ultimele luni.
Cerealele care contin urmatoarele ingrediente trebuie evitate:
– zahar adaugat
– uleiuri hidrogenate
– faina rafinata in loc de boabe ontregi
– fructoza de sirop de porumb și alți îndulcitori artificiali
Cerealele, in special cele pentru copii, pot avea un nivel foarte ridicat de zahar. O analiza recenta a constatat ca o portie medie de cereale contine 9 grame de zahar. Atunci cand doriti sa consumati cereale, nu uitati sa verificati pe eticheta continutul de carbohidrati, deoarece unele cereale aparent sanatoase pot avea valori mari de carbohidrati.
Portii
Portiile de mancare mai mici pot ajuta persoanele cu diabet zaharat sa controleze mai bine nivelul glucozei din sange, mai ales cand mananca alimente bogate in carbohidrati, cum ar fi cerealele.
Cum sa masori potrivit portiile de mancare urmand cateva reguli:
– Impartiti o portie de cereale in jumatate si mancati jumatate dimineata si jumatatea seara. Impartirea portiilor inseamna ca organismul va putea sa proceseze mai putin zahar si astfel scade riscul de crestere e nivelului glicemiei.
– Consumati alimente cu continut scazut de zahar si carbohidrati.
– Mancati cereale ca o gustare, decat ca o masa principala, cum ar fi micul dejun.
O dieta echilibrata reprezinta una dintre cele mai importante strategii pentru gestionarea diabetului, dar asta nu inseamna renuntarea la toate alimentele. Pentru ajutor in alegerea unei diete potrivite cel mai indicat este sa cereti parerea unui specialist.
Articol preluat şi tradus de pe medicalnewstoday.com