O dietă bogată în legume, fructe și proteine ​​slabe poate aduce beneficii unei persoane cu diabet. În același timp, o persoană cu diabet poate avea nevoie să-și limiteze aportul de pâine albă, dulciuri și alte alimente foarte rafinate.

Carbohidrații pot crește glicemia. Dar aceste alimente, în cantitățile potrivite, pot juca un rol într-un plan alimentar echilibrat. Cantitatea și tipul corect de carbohidrați pot depinde de mulți factori, inclusiv nivelul de activitate al unei persoane și medicamentele, cum ar fi insulina.

Potrivit Asociației Americane de Diabet (ADA), o dietă benefică pentru persoanele cu diabet zaharat include următoarele: fructe si legume, proteină slabă, alimente cu mai puțin zahăr adăuga,t mai puține alimente procesate. 

 

Legumele verzi

Legumele verzi cu frunze sunt o sursă cheie de potasiu, vitamina A și calciu pe bază de plante. De asemenea, oferă proteine ​​și fibre. Consumul de legume verzi cu frunze poate aduce beneficii persoanelor cu diabet, datorită conținutului ridicat de fibre și antioxidanți al acestor plante.

Legumele verzi cu frunze includ: spanac, varza, brocoli, etc.

Un studiu la scară mică a sugerat că sucul de varză poate ajuta la reglarea zahărului din sânge și la îmbunătățirea tensiunii arteriale la persoanele cu hipertensiune arterială subclinică. În cadrul studiului, oamenii au băut 300 de mililitri (mL) de suc de varză în fiecare zi, timp de 6 săptămâni.

 

Cerealele integrale

Cerealele integrale conțin un nivel ridicat de fibre și mai mulți nutrienți decât cerealele albe rafinate.

Consumul unei diete bogate în fibre este important pentru persoanele cu diabet, deoarece fibrele încetinesc procesul de digestie. Absorbția mai lentă a nutrienților ajută la menținerea stabilă a zahărului din sânge.

Grâul integral și cerealele integrale sunt mai mici pe scara indicelui glicemic (IG) decât pâinea albă și orezul. Aceasta înseamnă că au un efect mai mic asupra zahărului din sânge.

Exemple bune de cereale integrale care trebuie incluse în dietă sunt: orez brun, pâine integrală, paste din cereale integrale, hrişcă, Quinoa, mei, bulgur, secară.

 

Peștele gras

Peștele gras este un plus benefic pentru orice dietă. Conține acizi grași omega-3 importanți,3 numiți acid eicosapentaenoic și acid docosahexaenoic. Acestea sunt uneori cunoscute ca EPA și DHA.

Oamenii au nevoie de anumite cantități de grăsimi sănătoase pentru a-și menține corpul funcțional și pentru a promova sănătatea inimii și a creierului.

ADA raportează că o dietă bogată în grăsimi polinesaturate și mononesaturate poate îmbunătăți gestionarea zahărului din sânge și a lipidelor din sânge la persoanele cu diabet.

Anumiti pesti sunt o sursa bogată de grăsimi polinesaturate si mononesaturate: somon, macrou, sardine, ton, hering,păstrăv.
Oamenii pot mânca și alge marine, cum ar fi algele și spirulina, ca surse alternative pe bază de plante ale acestor acizi grași.

 

Fasolea

Fasolea este o opțiune excelentă pentru persoanele cu diabet. Este o sursă de proteine ​​pe bază de plante și poate ajuta la satisfacerea poftei de mâncare, contribuind în același timp la promovarea sănătății digestive datorită conținutului lor ridicat. Sursa de încredere de fibre solubile. Fasolea este, de asemenea, scăzută pe scara IG și este mai eficientă pentru reglarea zahărului din sânge decât multe alte alimente bogate în amidon.

Printre numeroasele tipuri de fasole se numără: fasolea albă, pinto, neagră, marina, adzuki. Fasolea conține, de asemenea, nutrienți importanți, inclusiv fier, potasiu și magneziu.

 

Nucile

Nucile pot fi o altă completare excelentă la dietă. Ca și în cazul peștelui, nucile conțin acizi grași care ajută la menținerea sănătoasă a inimii. Nucile sunt deosebit de bogate într-un tip de omega-3 numit acid alfa-linolenic (ALA). Ca și în cazul altor omega-3, ALA este important pentru sănătatea inimii. Persoanele cu diabet pot avea un risc mai mare de boli de inima sau accident vascular cerebral, de aceea este important sa consume acesti acizi grasi.

Un studiu din 2018 a sugerat că, consumul de nuci are legătură cu o incidență mai mică a diabetului. Nucile oferă, de asemenea, nutrienți cheie, cum ar fi proteine, vitamina B6, magneziu și fier.

 

Citricele

Consumul acestor fructe poate fi o modalitate ușoară de a obține vitamine și minerale. Cercetările au arătat că citricele, cum ar fi portocalele, grepfrutul și lămâile, pot aduce beneficii persoanelor cu diabet. Unii cercetători au descoperit că citricele sunt bogate în mulți antioxidanți flavonoizi, cum ar fi hesperidina și naringina, care pot prezenta efecte antidiabetice.

Citricele sunt, de asemenea, o sursă excelentă de: vitamina C, acid folic, potasiu.

 

Fructele de pădure

Fructele de pădure sunt pline de antioxidanți, care pot ajuta la prevenirea stresului oxidativ. Stresul oxidativ are legături cu o gamă largă de afecțiuni de sănătate, inclusiv boli de inimă și unele tipuri de cancer. Studiile au descoperit că stresul oxidativ contribuie la apariția diabetului de tip 2. Acest lucru apare atunci când există un dezechilibru între antioxidanți și moleculele instabile numite radicali liberi din organism.

Afinele, murele, căpșunile și zmeura conțin toate niveluri ridicate de antioxidanți și fibre. Ele conțin, de asemenea, alte vitamine și minerale importante, inclusiv: vitamina C, vitamina K, mangan și potasiu.

 

Cartofii dulci

Cartofii dulci se clasează mai jos pe scara IG decât cartofii albi. Acest lucru îi face o alternativă excelentă pentru persoanele cu diabet, deoarece eliberează zahăr mai lent și nu cresc atât de mult zahărul din sânge. Cartofii dulci sunt, de asemenea, o sursă excelentă de: fibră, vitamina A, vitamina C, potasiu.

 

Probioticele

Probioticele sunt bacteriile utile care trăiesc în intestinul uman și îmbunătățesc digestia și sănătatea generală. Un studiu din 2022 a descoperit că persoanele cu diabet zaharat de tip 2 care au luat probiotice timp de 90 de zile au avut niveluri mai bune de zahăr în sânge, niveluri mai mari de colesterol „bun” (numit și colesterol HDL) și bacterii intestinale mai sănătoase.

O altă meta-analiză din 2020 din 15 studii clinice a constatat că probioticele pot reduce rezistența la insulină, zahărul din sânge și HbA1c (o măsură a gestionării zahărului din sânge pe o perioadă de 3-4 luni) la persoanele cu diabet. 

 

Semințele de Chia

Oamenii numesc adesea semințele de chia un superaliment datorită conținutului lor ridicat de antioxidanți și omega-3. Sunt, de asemenea, o sursă bună de proteine ​​și fibre vegetale. Într-un studiu la scară mică din 2017, persoanele supraponderale și cu diabet de tip 2 au slăbit mai mult, după 6 luni, când au inclus semințe de chia în dieta lor, comparativ cu cei care au mâncat o alternativă de tărâțe de ovăz.

Cercetătorii au sugerat că semințele de chia pot ajuta persoanele cu diabet de tip 2 să își gestioneze greutatea mai eficient. Obezitatea este un factor de risc semnificativ pentru diabet, iar pierderea în greutate poate ajuta la îmbunătățirea gestionării zahărului din sânge.

 

Alimente cu IG ridicat

O modalitate de a gestiona diabetul prin modificări ale dietei este de a echilibra alimentele cu IG ridicat și scăzut. Alimentele cu IG ridicat cresc glicemia mai mult decât alimentele cu IG scăzut. Atunci când alegeți alimente cu IG ridicat, limitați porțiile și asociați-le cu surse de proteine ​​sau grăsimi sănătoase pentru a reduce efectul acestora asupra zahărului din sânge și a vă simți mai sătul pentru mai mult timp.

Alimentele ridicate pe scara IG includ:

  • pâine albă
  • orez expandat
  • orez alb
  • paste albe
  • cartofi albi
  • ciocolată 
  • cookie-uri
  • prăjituri
  • chipsuri
  • băuturi carbogazoase

Persoanele cu diabet ar trebui, de asemenea, să limiteze sau să echilibreze porțiile din următoarele alimente

  • alimente bogate în carbohidrați
  • grăsimi saturate si trans
  • zahăr rafinat
  • băuturi dulci
  • alimente sărate
  • alcool

Cercetările sugerează că o dietă săracă în carbohidrați poate fi utilă. Poate ajuta la reducerea poftelor, la scăderea zahărului din sânge și la creșterea energiei. De asemenea, poate ajuta persoanele cu diabet să mențină o greutate moderată.

 

Concluzie

Persoanele cu diabet pot colabora cu un specialist pentru a dezvolta un plan de nutriție personalizat. Urmând o dietă nutritivă, echilibrată, care conține alimentele enumerate mai sus, poate ajuta persoanele cu diabet să își gestioneze starea și să prevină complicațiile prin:

    • gestionarea zahărului din sânge,
    • scăderea inflamației,
    • reducerea riscului de boli de inima,
    • creșterea activității antioxidante,
    • reducerea riscului de boli de rinichi

 

 

Sursa: Medicalnewstoday.com