Acesta este semnalul de alarmă tras de specialiștii diabetologi și nefrologii prezenți la ultima întâlnire a comunității OSC- Rodiabet: Ora Pacientului Rodiabet din 29 martie.

Legătura dintre diabetul zaharat și boala cronică de rinichi este una foarte strânsă, de surori foarte bune, pentru că hiperglicemia cronică afectează microcirculația la nivelul rinichilor și produce scleroză la nivelul glomerulului renal, adică rinichiul moare încet. Iată motivele pentru care insistăm pentru un diagnostic precoce și o intervenție serioasă, ne-au explicat specialiștii invitați la cea de-a 31 ediție a webinariilor Ora Pacientului Rodiabet.

Organizată cu tema ”Diabet și Complicațiile Renale”, întâlnirea a adus în fața comunității Rodiabet doi medici diabetologi, conf. dr. Anca Pantea Stoian și dr. Delia Reurean Pintilei, alături de doi medici nefrologi, conf. dr. Ionuț Nistor și șef lucrări dr. Bogdan Obrișcă, cu toții susținând necesitatea monitorizării atente a pacientului cu diabet și prevenirii apariției complicațiilor, alături de importanța diagnosticării precoce și intervenției terapeutice rapide.

Factorii de risc și importanța monitorizării

Discuțiile au plecat de la identificarea factorilor de risc care fac ca pacientul cu diabet zaharat să aibă un risc mult mai mare de a dezvolta boală cronică de rinichi față de persoanele sănătoase.

Șef lucrări dr. Bogdan Obrișcă, medic nefrolog în cadrul Institutului Clinic Fundeni din București,  a explicat că putem vorbi de două tipuri de factori de risc, cei care nu pot fi modificați: vârstă, sexul masculin sau o predispoziție familială, alături de factori de risc care pot fi modificați, precum fumatul, dieta sau lipsa activității fizice.

”De multe ori leziunile renale pot să apară cu mult timp înainte să punem diagnosticul de diabet zaharat și cu mult timp înainte ca ele să devină clinic manifeste. Studii foarte serioase arată că leziunile asupra rinichiului pot să apară cu cel puțin 2-3-4 și chiar 5 ani, înainte ca diagnosticul de  diabet zaharat de tip doi să devină evident” atrage atenția medicul nefrolog. 

Atenție la inflamație și infecții

Conf. dr. Ionuț Nistor a explicat că ”pacientul cu diabet zaharat este un pacient predispus la complicații infecțioase. Cu cât apar mai multe complicații infecțioase în decursul evoluție diabetului zaharat, cu atât mai mult va suferi rinichiul și va ajunge mai repede într-un stadiu avansat de insuficiență renală”.

Medicul nefrolog atrage atenția că e important să protejăm persoanele cu diabet căutând în mod activ infecțiile și fiind foarte atenți la prezența inflamației, pentru că fenomene de inflamație cronică duc la accentuarea și agravarea apariției problemelor renale.

Analizele periodice sunt esențiale pentru diagnostic precoce

Medicul diabetolog dr. Delia Reurean Pintilei atrage atenția că boala de rinichi se instalează în liniște, fără simptome zgomotoase, care să ne atragă atenția: ”În momentul în care vorbesc cu pacienții mei despre analizele legate de rinichii lor și le spun că ceva nu funcționează foarte bine, vin către mine cu următoarea observație: ”Eu totuși nu simt nimic!”. Iar asta se întâmplă pentru că boala cronică de rinichi nu are simptome zgomotoase sau nu te face să urinezi mai puțin în stadiile incipiente.

De aceea e important să știți că anual, sau poate chiar de două ori pe an, în funcție de indicațiile pe care le oferim noi medicii, veți primi bilete de trimitere pentru a verifica sănătatea rinichilor, printr-o analiză din sânge și una din urină!”.

Iar sfatul medicului este unul foarte direct: ”În momentul în care primiți indicația să vă recoltați analize, mergeți și utilizați această indicație. Reveniți apoi pentru ca oricare dintre medicii care formează echipa multidisciplinară să interpreteze modul în care vă funcționează rinichii. Pentru că noi, diabetologi și nefrologi lucrăm împreună, pentru a stabili care sunt intervențiile terapetice care vi se potrivesc și care vă ajută în mod real”.

Medicina modernă aduce progrese spectaculoase

Boala cronică de rinichi la pacientul cu diabet zaharat este complicația microvasculară care afecteaza  undeva între 20 și chiar până la 40% dintre pacienți, fiind cauza majoră a apariției necesității de dializă la pacientul cu diabet.

Conf. dr. Anca Pantea Stoian a vorbit despre evoluția tratamentului și noile opțiuni pe care medicina modernă le pune acum la dispoziția medicilor. ”Până în urmă cu puțini ani nu aveam foarte multe variante terapeutice la pacientul cu diabet zaharat și boală cronică de rinichi. Singura opțiune reală era aceea de a încerca să intervenim cât mai agresiv asupra factorilor de risc, care pot conduce la boala cronică de rinichi. Logica lucrurilor era să acționăm asupra celor trei factori de risc importanți pentru boala cronică de rinichi:

  • să menținem glicemiile cât mai bine în ținte fiziologice,
  • să menținem  tensiunea arterială în ținte fiziologice și
  • să controlăm cât mai bine dislipidemia, adică colesterolul și trigliceridele”.

Veștile actuale sunt însă foarte bune: ”Acum însă există medicație dedicată pacientului cu diabet zaharat care are un impact benefic major asupra bolii cronice de rinichi, atât în ceea ce privește prevenția, cât și în tratamentul acesteia”, a continuat medicul diabetolog în intervenția sa.

Despre Ora Pacientului Rodiabet

Ora Pacientului RoDiabet este o inițiativă a comunității RoDiabet dezvoltată din mai 2020 cu susținerea partenerilor: Alliance Healthcare România, Alphega FarmacieBoehringer Ingelheim, Dahna, FADR- Federația Asociațiilor Diabeticilor din România, LiamedMedtronic, Novo Nordisk și Worwag Pharma.

În cadrul celor 31 ediții organizate până în acest moment am abordat teme de interes pentru persoanele cu diabet precum: hipoglicemia, complicațiile cardiovasculare și renale în diabet, neuropatia diabetică și piciorul diabetic, diabetul la copii sau obezitatea și diabetul.

Rodiabet este o comunitate Oameni și Companii dezvoltată din 2018 și include autorități din sănătate, medici specialiști diabetologi și cu specializări conexe și asociații de pacienți cu diabet.