Cercetătorii au descoperit că adoptarea dietei mediteraneene ar putea aduce multe beneficii pentru persoanele obeze și persoanele cu risc de obezitate, ar putea reduce stresul oxidativ, inflamația, tromboza și disfuncția endotelială.

Dieta mediteraneană este caracterizată printr-un consum mare de legume, fructe, nuci, cereale, cereale integrale și ulei de măsline extravirgin, precum și un consum moderat de pește și carne de pasăre și un aport limitat de dulciuri, carne roșie și lactate.

În acest meta-studiu, cercetătorii au analizat efectele dovedite ale respectării dietei mediteraneene asupra celor mai frecvente afecțiuni legate de obezitate.

Autorii meta-studiului au remarcat că hipertensiunea arterială, diabetul zaharat de tip 2, mai multe tipuri de cancer sau dislipidemia, un dezechilibru lipidic care precede adesea afecțiunile cardiovasculare, se numără printre numeroasele boli diagnosticate frecvent la persoanele obeze.

“Dieta mediteraneană are potențialul de a reduce adipozitatea abdominală, în special grăsimea viscerală dăunătoare din punct de vedere metabolic, independent de pierderea în greutate și poate fi recomandată ca o opțiune de dietă sănătoasă persoanelor cu obezitate și supraponderalitate, în special cu risc de boli cardiovasculare și metabolice”, au scris cercetătorii.

Respectarea dietei meditaraneene a fost legată de pierderea în greutate, modularea microbiomului intestinal și îmbunătățirea profilului lipidic, a imunității și a sensibilității la insulină.

Prin limitarea inflamației și reglarea colesterolului, dieta mediteraneană s-a dovedit, de asemenea, a fi un pas practic în prevenirea cancerului și reducerea riscurilor de boli cardiovasculare.

Dieta pe bază de plante, precum dieta mediteraneană, conține polifenoli despre care s-a demonstrat că reduc rezistența la insulină și îmbunătățesc factorii de risc cardio-metabolici.

„Această dietă modulează în mod pozitiv microbiota intestinală și sistemul imunitar, scăzând semnificativ mediatorii inflamației, teren comun pentru multe tulburări legate de obezitate. Dieta mediteraneană este cel mai sănătos model alimentar disponibil pentru a preveni mai multe boli netransmisibile, inclusiv bolile cardiovasculare și diabetul de tip 2, au concluzionat autorii studiului.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în 2016 peste 650 de milioane de adulți erau obezi. Se estimează că bolile legate de obezitate ucid mai multe persoane decât cele asociate cu subponderea în majoritatea țărilor. În plus, datele OMS arată că 39 de milioane de copii cu vârsta sub 5 ani sunt supraponderali sau obezi.

 

Studiul a fost publicat recent în Current Obesity Reports.