Asociația Farmaciilor Independente Ethica readuce în atenția decidenților și a publicului larg necesitatea interzicerii publicității la farmaciile comunitare, un fenomen care pune sub semnul întrebării etica și conduita profesională a farmacistului, care încurajează consumul excesiv de medicamente și automedicația, și induce impresia că farmaciile, deși respectă aceleași standarde naționale și sunt verificate de aceleași instituții, ar putea fi mai bune sau diferite.

Farmacia comunitară este profund legată de imaginea farmacistului și de activitatea acestuia în relație cu pacienții. Orice promovare a farmaciei ca unitate în sine, orice campanie publicitară care vizează beneficiile materiale pe care le oferă farmacia respectivă sunt puse, în mintea privitorului, în directă legătură cu profesia de farmacist.

Asociația pe care o reprezint realizează de ani de zile demersuri pentru a încuraja etica în activitatea profesională a farmacistului, iar în 2023 am publicat un amplu document de poziție care susține necesitatea interzicerii publicității la farmaciile comunitare, cu argumente care țin de efectele nocive pe care aceasta le are (asupra populației, asupra farmaciștilor, etc.). Documentul de poziție a fost adus în atenția decidenților încă de acum 2 ani și am avut discuții cu membrii ai Parlamentului pe această temă, fără vreun rezultat concret din păcate”, a declarat farmacist Anda Vija, Vicepreședinte AFIE.

Campaniile publicitare care promovează diferite branduri de farmacii se referă în special la potențialele avantaje financiare pe care acestea le oferă pacienților – prețuri mici, participarea la diferite tombole condiționate de achiziționarea unor anumite produse sau de o anumită sumă, precum și alte bonificații sau cadouri oferite pentru achiziționarea tratamentului cronic din respectivele farmacii. Deși legislația interzice orice publicitate la medicamentele compensate de către stat, campaniile de marketing fac referire la „tratamentul lunar” al pacienților, care se referă la medicația pentru pacienții cu afecțiuni cronice, majoritatea prescrise pe rețete compensate sau gratuite. În acest context, este absolut necesară monitorizarea atentă a concurenței neloiale și sancționarea acestor derapaje, precum și un cadru legislativ cu delimitări clare care să vină în sprijinul pacientului pentru a descuraja consumul accelerat de suplimente și pericolul ce reprezintă acest fenomen pentru sănătatea publică.

„Profesia de farmacist trebuie să fie protejată, precum toate profesiile liberale. Activitatea farmacistului, inclusiv locul în care își desfășoară acesta activitatea (farmacia), nu ar trebui să fie obiectul unor campanii publicitare concurențiale care să încurajeze consumul nejustificat și irațional de medicamente. Calitatea actului farmaceutic și asistența oferită populație trebuie să primeze în fața oricăror avantaje materiale”, a mai adăugat farmacist Anda Vija.

Farmacia comunitară reprezintă, în toate statele europene, un pilon important al sistemului de sănătate și o unitate care îndeplinește servicii publice pentru populație. Statutul pe care farmacia îl are în comunitate ca furnizor de servicii și medicamente și respectul de care beneficiază farmacistul ca profesionist în consilierea pacienților pot fi menținute doar printr-o îndepărtare de zona mercantilă spre care publicitatea la farmaciile comunitare se apleacă. Mai mult, este necesar ca farmacia comunitară să își păstreze credibilitatea în fața pacienților și încrederea pe care populația o are în recomandările farmacistului pentru ca statul român să poată să se bazeze și să utilizeze farmaciile în campanii de sănătate publică, în activități de prevenție sau de educare a comunităților în domeniul sănătății.

Cadrul normativ care vizează domeniul farmaceutic a fost elaborat de către autoritățile din domeniu într-un mod standardizat, care să asigure aceleași condiții și nivel de calitate în toate farmaciile din țară, astfel încât orice pacient să beneficieze de o asistență farmaceutică eficientă. Publicitatea pentru anumite branduri de farmacii creează impresia faptului că există diferențe între farmacii și ceea ce acestea oferă comunităților, iar pacienților li se induce ideea ca pot fi discriminați prin lipsa accesului la medicamente sau servicii la anumite standarde în cazul în care nu se adresează unui anumit brand de farmacie promovat de reclame sau că nu sunt suficient de bine protejați de către statul român, care trebuie să garanteze aceeași asistență farmaceutică în orice oraș sau sat din România.

Interzicerea publicității la farmacii, așa cum a fost reglementată în majoritatea țărilor europene și cum a fost demonstrat și în alte state europene, reprezintă singura modalitate prin care unitatea farmaceutică se poate reîndrepta spre servicii și consiliere oferită pacienților și prin care este protejată atât profesia de farmacist, ca profesie liberală, cât și sănătatea publică.

Documentul integral poate fi accesat aici:
https://www.afiethica.ro/activitati/demersuri?view=article&id=90&catid=11