Luna iunie, recunoscută la nivel internațional ca Luna Supraviețuitorilor de Cancer, este luna dedicată celebrării vieții, rezilienței și speranței celor care au depășit această provocare. În acest context, în data de 30 iunie, a avut loc cea de-a 14-a ediție a webinarului CRED în Medicină, cu titlul „Luna Supraviețuitorilor de Cancer”. 

În cadrul webinarului, pacienții au devenit ambasadori ai speranței și au împărtășit lecții prețioase și încredere pentru cei care trec prin aceeași situație.

Moderatoarea celei de-a 14-a edițiiIzabela Marinescu, jurnalist TVR, producător şi realizator al podcastului „Poveşti sănătoase”, le-a avut alături pe:

Oana Cueșdeanu a vorbit în cadrul webinarului despre rolul fundamental al colaborării multidisciplinare în îngrijirea oferită pacienților oncologici, subliniind că echipa medicală extinsă, multidisciplinară, este o resursă importantă pentru pacient. Ea a descris etapele emoționale prin care trec supraviețuitorii de cancer – de la șoc și negare la furie, tristețe profundă și, în final, acceptare și reziliență. A mai explicat cât de mult influențează frica și anxietatea capacitatea pacienților de a funcționa zilnic și de a se adapta la tratamentele de lungă durată:

„Fiecare suflet are tot dreptul să treacă prin etapele pe care le amintesc aici. Trecem de la negare, rușine față de diagnostic, la reprimare, anxietate, furie și, în final, spre o negociere cu boala și acceptare.”

A insistat și asupra importanței relațiilor de încredere și a comunicării constante:

„În momentul în care acordăm timp și răbdare să explicăm pacientului care este punctul în care se află și încotro va merge, va fi mult mai simplu să se alinieze acestui proces de tratament.”

În continuare,Dr. Ioana Luca a descris evoluția paradigmei oncologice, de la un model autoritar, centrat doar pe boală, la o practică interdisciplinară, în care pacientul devine partener activ. A explicat cât de complex este procesul diagnosticării – cu investigații imagistice, biopsii, analize histopatologice și genetice – și de ce comunicarea clară cu pacientul este vitală:

„Pacientul din fața mea trebuie să înțeleagă care este stadiul bolii, opțiunile de tratament, riscurile, beneficiile și șansa de răspuns. Fără asta, nu poate lua decizii informate.”

A insistat și asupra rolului echipei extinse, formată din oncologi, radioterapeuți, chirurgi, nutriționiști, psihologi, în a asigura nu doar controlul bolii, ci și păstrarea speranței și calității vieții:

„Noi nu vrem doar să luptăm cu boala, ci să facem astfel încât boala să nu fure viața pacientului.

Experiența pacientului a fost reflectată prin intervenția a doi pacienți oncologici,  Doina și Marius, care au vorbit deschis despre parcursul lor medical, descriind cu emoție impactul profund pe care această afecțiune l-a avut asupra vieții lor.

Doina a împărtășit cu multă sinceritate experiența sa, de la diagnostic până la tratament, descriind impactul emoțional considerabil al primelor zile:

„Când am aflat diagnosticul, a fost tragic. Am plâns două săptămâni. Mă gândeam: de ce, Doamne? Dar după o săptămână m-am încurajat: asta este, trebuie să lupt pentru familia mea.”

Pacienta a mai subliniat importanța sprijinului emoțional primit de la familie și echipa medicală: „Frica e pe primul plan, dar am avut aproape familia și tot personalul medical care mi-au dat încredere enorm de mult.”

Privind retrospectiv, Marius a spus că experiențele din trecut par mai ușoare în comparație cu provocarea adusă de diagnostic: „Acum par ușoare toate. Momentele grele, pe care le-am trăit înainte de diagnostic, s-au estompat, sunt ca și inexistente.”

Pacientul a mai evidențiat importanța prevenției și a mărturisit că, din momentul în care a primit diagnosticul, îi încurajează constant pe cei dragi să fie precauți și să își facă regulat analizele medicale: „Diagnosticul meu a fost pus în urma unui examen pe care l-am făcut din proprie inițiativă. Nu am avut o «viață ieșită din comun», nu am exagerat. Mai mult, de 25 de ani nu mai consumam alcool și nici nu mai fumam. Cancerul nu ține cont de nimic.”

***

Webinarul Luna Supraviețuitorilor de Cancer a fost al 14-lea din cadrul Programului CRED în Medicină.

Programul CRED în Medicină este dezvoltat de Oameni și Companii, la inițiativa și cu suportul Grupului Medical NORD și susține o abordare integrată, aproape de oameni, angajamentul profund față de pacienți. Programul se bazează pe un principiu esențial: pacientul este în centrul fiecărei decizii medicale.

Prin această inițiativă, Grupul Medical NORD promovează la nivel național o cultură medicală bazată pe valori solide – Comunicare, Etică, Respect și Demnitate – și contribuie activ la construirea unui sistem de sănătate mai empatic, atât pentru pacienți, cât și pentru medici. Grupul Medical NORD reunește în prezent opt locații moderne, spitale si clinici în București, Pitești și Suceava, toate aliniate la standarde europene de calitate și siguranță medicală.

Parte din acest ecosistem medical integrat, Spitalul NORD Pipera, Spitalul NORD Muntenia și Clinica NORD Suceava se remarcă printr-o echipă de medici de prestigiu, care lucrează cu tehnologie de ultimă generație pentru a oferi acces la inovație și servicii medicale de excelență dedicate fiecărui tip de pacient.

Partener în promovarea evenimentului: platforma EventsMax.ro.