Fără a da simptome specifice pentru o lungă perioadă de timp, diabetul poate fi diagnosticat relativ târziu. Chiar dacă există unele semne că lucrurile nu sunt în ordine, persoana afectată și familia nu realizează imediat ce poate fi. Ulterior, diagnosticarea unui membru al familiei cu diabet este percepută ca o catastrofă. În același timp, pentru medici și specialiști în diabet, preluarea noilor cazuri reprezintă o rutină. Pentru a face față acestui conflict, atât pacientul, cât și familia au nevoie de sprijin.

Diabetul este o boală cronică care are efecte permanente. Sunt afectați oameni aflați în diferite stadii de viață și în diferite grupuri de vârstă: adulți tineri cu diabet de tip 1, persoane care dezvoltă diabet de tip 2 târziu în viață, viitoare mame cu diabet gestațional, părinți ai unui copil cu diabet de tip1. Aceste diferențe au și un impact diferit asupra modului în care cei afectați își continuă viața. Pentru cei mai mulți oameni, testele de măsurare a nivelului glucozei în sânge, luarea la timp a medicamentelor și injectarea cantității corecte de insulină devin parte a rutinei zilnice. 

Specialiștii în diabet sunt cei care nu doar stabilesc tratamentul, dar vă pot ajuta și cu sfaturi în privința adoptării unui mod de viață care să permită ținerea sub control a bolii. 

Pe de altă parte, familia și prietenii au un rol important în stabilirea și menținerea de-a lungul timpului a unui mod de viață adecvat. De la stabilirea unui meniu sănătos comun, care să nu excludă persoana cu diabet de la masă, până la stabilirea de activități fizice pe care le pot face împreună, există numeroase modalități în care puteți fi alături de cei dragi.