Material realizat cu sprijinul Conf. Dr. Anca Pantea Stoian, Coordonator al Comitetului Științific RoDiabet, Conferențiar al Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București și Vicepreședinte al Comisiei Naționale de Diabet și Boli Metabolice, Ministerul Sănătății.

Ce este bine să cunoaştem

Coronavirus (COVID-19) este o infecţie virală a căilor respiratorii, cu manifestări moderate spre severe ce includ: tuse, febră, dificultate de a respira. Simptomele se pot instala după expunerea la COVID-19 şi pot dura până la 14 zile. COVID-19 nu este o afecţiune respiratorie sezonieră obişnuită, deci nu o consideraţi o banalitate.

Pacienţii cu boli cronice şi cu o vârstă înaintată sunt cei mai vulnerabili. Printre aceştia, pacienţii cu diabet zaharat, mai ales cei care au un control slab al profilului glicemic şi care prezintă complicaţii alte diabetului, au risc crescut de contaminare şi de dezvoltare a simptomatologiei severe.

 

Persoanele cu diabet zaharat

Indiferent că este vorba de persoane cu Diabet de tip 1 sau tip 2, aşa cum se ştie, aceştia sunt mult mai vulnerabili la infecţii. Aveți în vedere că:

 • Nu există un risc diferit între pacienţii cu diabet de tip 1 şi cei cu tip 2, toţi fiind expuşi în aceeaşi măsură. Riscul de infecție este însă de 2-3 ori mai mare la pacienții cu diabet.  
 • Controlul glicemic slab este un factor de risc crescut
 • Prezenţa complicaţiilor diabetului sau alte boli cronice coexistente cresc riscul de infecţie cu COVID-19
 • Durata evoluţiei diabetului zaharat şi vârsta pacientului (>70 ani) sunt alți factori de risc.

 

Ce trebuie să facem înainte de a ne îmbolnăvi

 

 1. Un stoc rezonabil de medicaţie curentă şi consumabile.

– Pregătiţi lista de medicaţie curentă şi rugaţi medicul curant/de familie/diabetolog să vă asigure medicaţia pentru o perioadă de 1-3 luni (conform prescripţiei medicale). Menţionaţi inclusiv suplimentele pe care le luaţi. Evitați auto-diagnosticarea și auto-medicația. 

– Pacienţii insulinodependenţi trebuie să se asigure că au un stoc rezonabil de insulină, în limita prescripției.

– Asigurați-vă că aveţi suficiente bandelete de testare a glicemiei. Verificaţi funcționarea glucometrului.

– Asiguraţi-vă că aveţi suficiente teste pentru evaluarea corpilor cetonici.

– Dacă folosiţi pompe de insulină şi/sau senzori de monitorizare glicemică, asiguraţi-vă că aveţi consumabile suficiente. Respectaţi indicaţiile de folosire ale acestora și nu prelungiţi utilizarea lor în afara recomandărilor.

– Pacienţii insulinodependenţi, cu regim intensificat de insulină, în special cei cu diabet tip 1 să se asigure că dețin o rezervă de glucagon (3-4 kit-uri) pentru corectarea hipoglicemiilor severe.

– Depozitaţi consumabilele folosite (ace/catetere/bandelete) separat şi predaţi-le unui punct farmaceutic/medical atunci când va fi posibil.

– Dacă aveţi un membru al familiei/mai mulţi, în vârstă, cu diabet ţineţi legătura telefonic cu aceştia și asigurați-vă că sunt în siguranță.

 

 1. Date de contact/alte recomandări

– Asigurați-vă că aveți la dispoziţie numărul de telefon al medicului de familie/medicului diabetolog/farmacistului şi contactul unui membru al familiei/apropiat.

– Pregătiți o rezervă de alimente cu un conţinut de carbohidraţi simpli (băuturi îndulcite/glucoză/zahăr/bomboane îndulcite) pentru a putea corecta episoadele de hipoglicemie sau dacă se instalează imposibilitatea de a vă putea alimenta normal.

Precauţii

 • Limitaţi pe cât posibil aglomeraţia, staţi acasă cât mai mult posibil pentru a reduce riscul de contaminare comunitară.
 • Păstrați igiena personală și a spațiului de locuit.
 • Asiguraţi-vă că menţineţi o distanţă suficientă între dvs şi restul persoanelor cu care interacţionaţi (între 1-3 m).
 • Evitaţi drumurile care nu sunt urgente, încercaţi să apelaţi telefonic/online/prin aplicaţii serviciile de care aveţi nevoie. Dacă urmaţi să călătoriţi într-o ţară afectată de coronavirus, reprogramaţi.
 • Limitați vizitele la cabinetele medicale / internările programate. PROTEJAȚI MEDICII!
 • Dacă o persoană în jurul dumneavoastră este răcită/bolnavă EVITAȚI CONTACTUL!

  

Semne care trebuie să vă îngrijoreze:

– Tuse uscată persistentă

– Modificarea respiraţiei, fie prin greutate la respiraţie fie lipsă de aer

– Gât uscat

– Rinoree

– Durere/presiune persistentă în piept

– Febră persistentă

– Dureri de cap persistente

– Modificarea culorii buzelor sau tegumentului feţei (vineţii)

– Stare de confuzie

 

Când sunăm medicul curant/medicul de familie:

– Când prezentaţi semnele de mai sus/sau acestea se agravează

– Când valorile glicemice sunt foarte mari sau foarte mici în mod repetat

– Când depistaţi corpi cetonici în urină

– Când urinarea este mai frecventă decât în mod normal (mai ales în timpul nopţii, aveți o sete extremă indiferent de cantitatea de lichide consumată, gură uscată, dureri de cap, dureri de stomac, slăbiciune, stare oboseală marcată).

– Când este necesară ajustarea dozelor de insulină/medicaţie/aport alimentar/carbohidraţi

– Când aţi rămas fără medicaţie sau consumabile

– Orice altă stare legată de situaţia dvs (alte infecţii/răceli/vărsături/diaree) sau dacă nu vă simțiți bine, indiferent de motiv.

 

Ce faceți dacă v-aţi îmbolnăvit sau suspicionaţi acest lucru:

– Beţi o cantitate de lichide suficiente, hidrataţi-vă corespunzător, minim 2l preferabil apă. Dacă aveţi dificultăţi în a vă hidrata, încercaţi la fiecare 15 minute să consumaţi lichide în cantitate mică. Limitaţi consumul de cafea/băuturi cu cafeină.

– Nu renunţaţi la tratamentul pe care îl urmaţi curent indiferent despre ce tip este vorba (antidiabetic, antihipertensiv, antidislipidemic). Dacă nu vă puteţi alimenta normal sunaţi medicul diabetolog pentru reevaluarea medicaţiei.

– Dacă valoarea glicemiei coboară sub 70 mg/dl consumaţi alimente ce conţin carbohidraţi simpli, 15 grame: glucoză, miere, zahăr, sucuri din fructe, băuturi cu zahăr, bomboane/dropsuri şi verificaţi după 15 minute glicemia pentru a vă asigura că aceasta a crescut peste 70mg/dl. Verificaţi şi valorile glicemiilor postprandiale (la 2 ore după masă) şi la ora 3 noaptea.

– Dacă valoarea glicemiei este peste 250 mg/dl verificaţi prezenţa corpilor cetonici în urină şi sunaţi medicul în situaţia în care descoperiţi testul pozitiv.

– Dacă folosiţi senzori de monitorizare glicemică şi aţi luat acetaminofen este bine să verificaţi valoarea glicemiei prin efectuarea unui test cu glucometrul.

– Monitorizaţi tensiunea.

– Monitorizaţi temperatura.

 

Dacă aţi avut contact cu o persoană suspectă/confirmată cu COVID-19 sau dacă ați călătorit recent în străinătate și credeți că ați putut fi expus la coronavirus:

Limitaţi contactul cu alte persoane

– Sunaţi cât mai repede la medicul de familie/112

– Tel verde:0800800358

– Consultaţi pagina Departamentului pentru Situații de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne: www.dsu.mai.gov.ro/