Prețul insulinei este prea mare pentru pacienții cu diabet, al căror număr a ajuns la 420 de milioane la nivel mondial. Fără acțiuni semnificative pentru a aborda impactul global al afecțiunii, se anticipează că acest număr va crește, în următorii 25 de ani, la peste 700 de milioane, semnalează Organizația Mondială a Sănătății.

Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la descoperirea insulinei, Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenția principalilor producători de medicamente pentru diabetici că prețul insulinei trebuie să fie mai accesibil pentru pacienți” în contextul prevalenței accentuate a diabetului la nivel mondial.

Totodată, OMS a lansat un Pact Mondial împotriva Diabetului, cu scopul de a reduce riscul de apariție a complicațiilor cauzate de diabet și de a permite tuturor persoanelor diagnosticate să aibă acces la tratament şi la îngrijiri medicale accesibile.

Diabetul este o boală netransmisibilă, potențial debilitantă și care pune viața în pericol. Acest lucru se întâmplă în special în țările cu venituri mici și medii, care găzduiesc aproape patru din cinci (79%) din totalul persoanelor care trăiesc în prezent cu diabet.

Se estimează că aproximativ jumătate dintre persoanele care au diabet rămân nediagnosticate. Lăsat netratat, fără administrare de insulină, diabetul de tip 1 este fatal. Atunci când persoanele cu diabet zaharat de tip 2 nu sunt tratate, acestea sunt expuse riscului de complicații grave și care pun viața în pericol, cum ar fi infarct, accident vascular cerebral, insuficiență renală, orbire și amputarea membrelor inferioare.

Diabeticii sunt la risc să dezvolte complicații ale COVID-19

Numărul deceselor asociate diabetului a crescut cu 70% în raport cu anul 2000 şi a ajuns la circa 1,5 milioane de decese pe an.

În cele mai multe cazuri, dacă diabetul este detectat devreme, persoanele afectate pot fi în măsură să prevină sau cel puțin să întârzie apariția problemelor grave.

În această perioadă dificilă, persoanele cu diabet se confruntă cu o amenințare majoră pentru sănătatea lor. Din păcate, s-a constatat că persoanele care trăiesc cu diabet pot fi mai susceptibile la cele mai grave complicații ale COVID-19.

Dovezile sugerează că decesele sunt semnificativ mai mari în rândul persoanelor cu afecțiuni de sănătate subiacente, cum ar fi diabetul. Acest lucru se întâmplă în special în rândul persoanelor în vârstă (aproximativ una din cinci persoane cu vârsta peste 65 de ani are diabet) și atunci când diabetul nu este sub control. Îngrijorarea medicilor este că situația actuală poate duce la o creștere a complicațiilor diabetului în următorii ani.

Anii următori prezintă o oportunitate de a crește gradul de conștientizare a diabetului la un nivel fără precedent, pe măsură ce se împlinesc o serie de date cheie legate de descoperirea insulinei. Insulina rămâne în continuare la îndemâna multora care au nevoie de ea.

OMS a precizat că poartă discuţii cu producătorii în ceea ce privește prețul insulinei.

Mulţi dintre diabetici continuă să lupte în prezent pentru a avea acces la acest medicament din cauza preţului său, în ciuda unei oferte abundente. Trei producători domină aproape în exclusivitate piaţa mondială şi fixează preţuri care, potrivit OMS, se dovedesc a fi prohibitive pentru mulţi indivizi şi multe ţări.

Asigurarea accesului universal la insulină pentru toți cei care au nevoie rămâne o provocare globală. Barierele în calea accesului și accesibilității sunt multe și complexe, reflectând pașii multipli implicați în producție, distribuție și stabilire a prețurilor, precum și infrastructura necesară pentru a asigura utilizarea adecvată și sigură a insulinei.

Frederick Banting și Charles Best au început experimentele pe câțiva câini ce aveau diabet. Descoperirea a venit atunci când unul dintre câini, numit Marjorie, a supraviețuit timp de 70 de zile cu injecții din extractul pancreatic sau „Isletin” așa cum o numeau echipa atunci. Pe 23 ianuarie, anul următor, prima injecție cu insulină a fost administrată cu succes unei persoane care suferea de diabet.

 

Citește articolul integral pe Ce se întâmplă doctore?