Mulți oameni sunt îngrijorați de sănătatea lor, dar nu știu ce anume contribuie la riscul de a dezvolta cancer, diabet, boli cardiovasculare și alte boli netransmisibile (BNT), care duc la 90% din toate decesele în Regiunea Europeană a OMS.

Un nou ghid al OMS numit „Intervenții scurte integrate împotriva factorilor de risc ai bolilor netransmisibile, în asistența primară”, lansat în comun de două birouri ale OMS, ca parte a proiectului BRIEF, își propune să schimbe acest lucru.

Unele studii spun că 95% dintre pacienți nu primesc niciun sfat cu privire la riscurile bolilor netransmisibile, atunci când merg la o consultație.

Ghidul BRIEF a fost elaborat de Oficiul European OMS pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Netransmisibile și a fost lansat în noiembrie 2022.

Unul dintre instrumentele BRIEF propuse este un chestionar care ajută profesionistul din domeniul sănătății să determine riscurile pacientului și sprijină luarea unor decizii comune cu privire la un plan de reducere a expunerii la factorii de risc. Include următoarele întrebări:

  • Cât de curând după ce te trezești, fumezi prima țigară?
  • Cât de des consumați alimente/băuturi dulci pe săptămână?
  • Cât de des bei o băutură care conține alcool?
  • Cât timp petreci de obicei stând sau culcat într-o zi obișnuită?

Noul ghid WHO BRIEF cuprinde modalități eficiente de a sprijini activitatea medicilor de familie, a asistentelor medicale și a tuturor celorlalți furnizori de asistență medicală primară, asigurând o abordare centrată pe pacient pentru a introduce și extinde intervenții scurte în practica de zi cu zi.

„Obstacolele majore cu care se confruntă medicii în prezent sunt volumul crescut de muncă care duce la lipsa de timp pentru consiliere proactivă și lipsa unui mediu de sprijin care să le permită să înceapă aceste conversații cu pacienții”, explică Dr. Thomas Frese, profesor la Facultatea de Medicină a Universității Martin Luther Halle-Wittenberg din Germania.

Dr. Frese adaugă: „Dar dacă ideea unor intervenții scurte eficiente va fi susținută de factorii de decizie, autoritățile din domeniul sănătății și societatea, putem crea un sistem mai bun care va face comunitatea mai sănătoasă.”

Ghidul BRIEF poate deveni o sursă importantă de consiliere și de evaluare a sănătății oamenilor în toate țările din Regiunea Europeană a OMS, în conformitate cu Programul european de lucru al OMS 2020-2025.

 

Sursa: OMS