«Anul 2022 a venit pentru noi cu trei premiere – deschiderea primei clinici din afara Capitalei, la Suceava, achiziția unui nou laborator și schimbarea denumirii, din Grupul Provita, ȋn Grupul Nord. Dar, de departe, cea mai mare investiție este  SPITALUL NORD PIPERA, cel mai complex spital multidisciplinar din România în clipa de față, investiție ce va depăși 20 milioane de euro», spune Dr. Ovidiu Palea, Medic Primar Anestezie și Terapie Intensivă, fondatorul Nord-Grupul Medical Provita.

După ce a deschis la Suceava o clinică multidisciplinară de 1.800 mp și prima clinică din afara Bucureștiului, ȋn urma unei investiții de 2,5 milioane de euro, cel mai important proiect al grupului este Spitalul Nord Pipera, investiție de peste 20 de milioane de euro, care va avea o suprafață de 25.000 mp, opt săli de operație, 107 paturi, un centru integrat de Terapia Durerii și un centru integrat de imagistică, cu Pet-CT, Scintigraf, Mamograf, RX, RMN 3T, CT.

«Tot aici vor avea loc și intervențiile chirurgicale robotice, realizate cu tehnologia da Vinci Xi. Cererea pentru acest tip de operații a crescut semnificativ, de la achiziția robotului. Ȋn 2021, echipa Nord a pornit cu un singur chirurg acreditat robotic, iar acum a ajuns la patru medici. Pentru a răspunde nevoii tot mai mari a pacienților români de intervenții robotice, mai sigure și eficiente, cu recuperare rapidă, grupul Nord a redus o parte dintre prețuri cu până la 30%. Astfel, pacienții beneficiază de aceleași condiții ca ȋn străinătate, la costuri mult mai mici, având avantajul de a rămâne acasă și de a fi ȋn contact permanent cu echipa medicală care ȋi monitorizează», explică Dr. Ovidiu Palea.

Acesta recunoaște că cea mai mare provocare managerială a ultimilor ani a reprezentat-o atragerea și păstrarea personalului. «Există o criză severă de specialiști în toate domeniile, iar la nivel de implicare și productivitate lucrurile nu stau bine deloc, nu există o competivitate reală pe piața de muncă. Echipa este mult mai importată decât dotarea tehnică! Încă omul controlează aparatele, nu ele pe noi, deci dotarea scurtează sau ușurează calea, dar nu va înlocui, cel puțin în generația mea, omul».

Întrebat care sunt principalele calități necesare pentru un manager de clinică medicală sau spital, intelocutorul nostru spune că un astfel de manager are ca prim imperativ să fie în mijlocul echipei medicale, activ implicat în actul medical. «Astfel vei avea o imagine corecta a ceea ce conduci și vei înțelege exact ce puncte sunt mai sensibile și de consolidat, vei simți vibe-ul interior, vei cunoaște mai bine cel mai de preț asset într-un astfel de business: OAMENII. Un alt atu important pentru un manager din domeniul medical este să țină pasul cu dezvoltarea tehnologică. În zilele noastre, inovația are un ritm extrem de accelerat, ceea ce pune o presiune constantă atât pe manageri cât și pe medici în a ține pasul cu aceasta și a putea veni cu ultimele dotări tehnologice din fiecare sector de activitate / specialitate de bază. În plus, orice investiție în echipamente de ultimă generație trebuie, în final, să fie balansată de venituri. Nu în ultimul rând, un bun manager trebuie să își ajute oamenii din echipă să se dezvolte în spiritul și conform cu valorile în care crede», conchide Dr. Ovidiu Palea, fondatorul Nord-Grupul Medical Provita.